Programul guvernamental “Prima casă” continuă şi în acest an

66

Programul guvernamental “Prima casă” va continua şi în acest an – a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Gheorghe Lepădat, conform Radio România Actualităţi.

El a precizat că programul este aplicabil de luna trecută, iar plafonul alocat anului 2019 este de două miliarde de lei. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pt IMM-uri a distribuit deja aceasta sumă către cei 15 finanţatori, parteneri ai programului – a mai spus Gheorghe Lepădat.

De la lansarea programului, au fost acordate peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare. Valoarea cumulată a acestora este de circa 20,5 miliarde lei, iar a finanţărilor susţinute de 42 de miliarde de lei. Deşi a trecut numai o lună de zile de la lansare, ne apropiem de un procent de 7-8% de utilizare a plafonului alocat. Ritmul solicitărilor de garantare în cadrul Programului “Prima casă” este în creştere. Dacă la începutul perioadei respective, în prima săptămână a lunii în martie, aveam un volum de 30-40 de solicitări, deja ritmul acestora a crescut la 60-70 de solicitări pe zi, datorită aplicaţiei informatice, respectiv digitalizarea prin robotul Alex, munca operatorilor din cadrul instituţiei, şi astfel procesăm şi aprobăm într-un timp foarte scurt toate solicitările de garantare venite prin Programul Prima casă”.

Analiza şi aprobarea unei solicitări pentru Programul “Prima Casă” durează în medie două zile lucrătoare de la transmiterea solicitării făcute de banca finanţatoare.

foto Cătălin Radu/RRA