”Vocea de Aur” pentru elevii români din Ungaria la Battonya

139

La Şcoala Generală „Lucian Magdu”, din oraşul Batania (Battonya), s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Concursului naţional de interpretare vocală intitulat „Vocea de aur”, la care au luat parte peste 30 de elevi de la 9 şcoli generale unde învaţă copii ai românilor din Ungaria: Jula (Gyula), Micherechi (Mehkerek), Batania (Battonya), Chitighaz (Ketegyhaza), Bedeu (Bedo), Pocei (Pocsaj), Leucuşhaz (Lokösháza), Sacal (Korosszakal) şi Aletea (Elek).

La eveniment au participat printre alţii, Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Marjai Janoş primarul oraşului Batania; Atilla Rakoczi, Directorul Oficiului Guvernamental (prefectura) Bekes; Emese Tripon, viceprimarul comunei Chitighaz; Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Alexandru Fina, vicepreşedintele ATRU; Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AŢRU; Iulia Olteanu, directorul Şcolii Generale din Batania; Elena Silaghi, directorul şcolilor Generale comasate din Bihorul-Unguresc (Hajdu-Bihar), Sacal (Körösszakál), Bedeu (Bedo) şi Körösnagyharsány; Eva Iova, redactor-şef la săptămânalul „Foaia Românească”; Delia Covaci, redactorul-şef al publicaţiei „Cronica”, Iulia Kaupert şi echipa redacţională română a studioului radio-tv din Szeged.

Juriul concursului a fost format din muzicieni de la Filarmonica de Stat din Arad şi cadre didactice de la licee din Arad. Concurenţii au fost împărţiţi pe 4 categorii de vârstă şi au prezentat în faţa juriului şi a publicului câte un cântec, în limba română. În premieră, au participat la acest concurs, elevi ai Liceului “Nicolae Bălcescu” din Gyula. Corul Şcolii din Batania, îndrumat de prof. Andreea Szeneş au oferit invitaţilor un grupaj de cântece corale, iar elevi ai şcolii au prezentat o piesă de teatru, „Pomul care face ciori”, de Octav Pancu Iaşi.

Juriul a acordat premii şi menţiuni pentru fiecare elev participant. Un premiu special a fost oferit şi din partea PS Siluan. La Şcoala Generală din Batania, învaţă în prezent 126 de elevi, în clasele I-VIII, iar la grădiniţă sunt înscrişi 48 de copii.