„România vrea autostrăzi”: La Reșița a fost doar o mișcare civică apolitică!

267

Astăzi a fost ziua în care românii au protestat pentru autostrăzi! S-a întâmplat şi la Reşiţa, unde aproximativ 50 de persoane (angajați, întreprinzători, funcţionari, pensionari sau oameni fără serviciu), au răspuns provocării suceveanului  Ștefan Mandachi.

Vă reamintim, el a construit un metru de autostradă între Voroneț și Putna, pentru a le demonstra autorităților că țara noastră ar putea avea șosele ca în vestul Europei.

La Reşiţa, protestul de 15 minute a avut loc în centrul orașului, unde oamenii s-au adunat fără a striga lozinci. Aceștia spun că au participat la o acțiune civică fără conotații politice.

Tot în Reșița, câteva mașini au tras pe dreapta în zona Triaj și pe Calea Caransebeșului. Polițiștii spun că traficul nu a fost blocat, deși o coloană de aproximativ 20 de mașini a străbătut orașul cu viteză redusă în sunetul claxoanelor.

Primarul Reșiței, Ioan Popa, a protestat pe A1, între Lugoj și Timișoara, unde a tras pe dreapta.

Pe de altă parte, lipsa autostrăzilor îi afectează foarte tare pe cărășeni. În masterplanul de transporturi nu există prevăzută o autostradă pentru Caraş-Severin, deşi judeţul este tranzitat zilnic de peste 13 mii de autovehicule, numai pe DN 6. Din acest motiv, această arteră rămâne cea mai aglomerată şi totodată cea mai periculoasă. Din cele 6 victime ale accidentelor rutiere produse în acest an, 5 au decedat pe acest drum naţional.

Aşadar, dacă prin Caraş-Severin nu trece niciun kilometru de autostradă, situaţia nu este bună nici la nivel naţional. În momentul de faţă, şoferii pot circula în ţara noastră pe doar 807 kilometri de autostradă.

Pentru 2019, Compania de Autostrăzi şi Drumuri din România se declară optimistă. Anul acesta se vor construi alţi 180 de kilometri, dă  asigurări purtatorul de cuvânt al CNAIR. De cele mai multe ori însă, constructorii nu se ţin de cuvânt, spun reprezentanţii companiei.