[FOTO-AUDIO] Ziua și protestul la Reșița. Azi, angajații secției de Boli Infecțioase

2350

O altă dimineață cu protest spontan la Reșița. De data aceasta angajații secției de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Reșița s-au adunat în fața instituției. Nemulțumirea este aceeași ca a personalului medical care a protestat miercuri, diminuarea veniturilor, ca urmare a plafonului de 30% pentru sporuri și restul cheltuielilor adiționale.

„Protestăm ca să ne alăturam colegilor din spital care au protestat ieri, să arătăm domnului manager că și noi suntem nemulţumiți de diminuarea sporurilor. Lucrăm pe nişte secţii cu risc şi nu sutem de acord cu această decizie și in primul rând nu a fost consultat liderul nostru sindical când s-au făcut aceste diminuări.

Suntem cea mai mare secţie de boli transmisibile pe cale aeriană, în special TBC-ul, pe lângă asta mai suntem expuşi şi la gripă şi tot soiul de alte infecţii de la bolnavii care se internează de obicei pe boli infecţioase. Nu este normal să se reducă sporul celor care practic sunt cei mai prost plătiţi şi care duc greul pe secţie, infirmierii respectiv asistenţii.

Nu este normal să reduci sporul în aceste secţii cu risc. Lucrezi cu tot felul de pacienţi începând de la infecţia HIV, hepatite B,C, toate bolile infecţioase trec pe aici, iar personalul este expus în permanenţă. Noi suntem prima linie în faţa unor pacienţi cu patologie infecţioasă serioasă şi nu mi se pare normal să fim trataţi în acest fel. Pe lângă alte neajunsuri, trebuie să ne aprovizionăm cu tot ce e nevoie inclusiv baterii de chiuvetă, becuri şi tot ce este nevoie ca să putem funcționa pe stare de avarie.

Este minunat că managerul vrea să aplice legea, dar aș vrea să îl intreb de ce nu aplică şi articolul 207 alin. 2 din legea 95/2006 din legea sănătăţii. Dânsul ştie foarte bine şi a zis că legea este interpretabilă şi că nu este obligat. Cred că ar putea să aplice această afirmaţie a dânsului şi în cazul articolului 25 din legea 153/2017 care prevede ca sporurile să fie 30% pe ordonatorul de credite. Dacă depăşim, cred că din veniturile proprii se poate acoperi suma.”

Pe lângă problema diminuării sporului de 30%, personalul medical de la Staţionarul 3 susţine că au aceleaşi probleme ca si colegii lor de la UPU, mai exact faptul că trebuie să cumpere din bani proprii tot ceea ce lipseşte de pe secţii, inclusiv medicamente pentru pacienţi.

”Sunt o grămadă de probleme legate de achiziţia, în special de medicamente şi de materiale sanitare. Printre altele de vreo două luni de zile avem un carneţel în care fiecare cotizează o anumită sumă de bani, în funcţie de veniturile fiecăruia. De exemplu cumparăm hârtie, acele şerveţele ca să pot şerge un pacient dupa ce fac o ecografie, cumpărăm hârtie igienică pentru toalete, se cumpără materiale dezinfectante pentru secţie, se cumpără mopuri, mături, eprubete şi tot ceea ce lipseşte.

Noi strângem bani şi ne cumpărăm materiale pe secţie. Nu sunt suficiente materiale, spitalul nu are suficienţi bani pentru a ne asigura abolut toate materialele necesare. Da, strâgem din banii noştri şi ne cumpărăm consumabile, din banii noştri personali.

Am cumpărat şi saci menajeri, săpun lichid, dozatoare de săpun şi tot ce am avut nevoie. Am dat bani pentru vopsea, am vopsit uşi, calorifere şi am dovada, am dat bani pentru tot ce a fost nevoie. Domnii doctori au dat bani pentru a cumpăra dulapioare pe fiecare salon în parte ca să fim în ordine. Eu nu cred că există secţie care să nu dea bani. Pacienţii îşi cumpără medicamente pentru că nu sunt. La noi pe secţie cumpărăm medicamente pentru pacienţi pentru că nu sunt, scoatem bani din buzunar pentru pacienţi. Cumpărăm termometre, tensiometre, garouri, lucruri pe care ar trebui să le avem pentru uz zilnic. Avem note de fundamentare, avem bonuri de consum la care sunt rubrici unde apare linie, adică nu este, şi atunci suntem obligaţi să le cumpărăm din banii noştri.”

Pentru toate acuzaţiile pe care angajaţii le aduc conducerii Spitalului Judeţean, aceştia susţin că au şi dovezi, bonuri şi liste cu tot ceea ce au achiziţionat din bani proprii.

Managerul spitalului, Waldemar Murgu s-a declarat surprins de toate aceste declaraţii ale angajaţilor de la staţionarul 3.

Este un protest firesc, adică eu pot să înţeleg omeneşte atunci când unui om i se ia o parte din venit. Doar că, nu am ce să comentez în plus faţă de ceea ce v-am zis zilele trecute, vis-a-vis de legalitatea şi obligativitatea de a respecta legea. Noi doar am respectat legea”, a declarat managerul spitalului, Waldemar Murgu.

Legat de problemele de la staţionarul 3, de faptul că angajaţii trebuie sa cumpere cele necesare funcţionării acesta a afirmat:

În primul rând, sincer să vă spun, nu ştiu despre acest subiect. Dar ştiu despre subiecte asemănătoare, şi când spun asemănătoare mă refer că stiu că de exemplu în camerele de gardă medicii au cumpărat mobilier pentru că au dorit să stea mai bine, era o chestie de confort personal. Mai cunosc de asemenea cazuri când într-o situaţie în care nu exista unul dintre medicamentele prescrise, anumiţi pacienţi si-au cumpărat medicamente, dar toate astea sunt datorate situaţiei financiare în care se găseşte spitalul de mai mulţi ani.

Și am să vă explic de ce, pe scurt, oricâtă bunăvoinţă am avea noi, şi cu siguranţă avem, va dau un caz conctret, trebuie să achiziţionăm un anumit medicament, firma care a caştigat licitaţia electronică spune că nu poate livra pentru ca nu au fost plătite datoriile catre compania resprectivă şi ca atare nu mai livrează. În acel moment ce ar trebui să facem? Nu mai facem nimic şi să lăsăm pacienţii să stea fără medicamente? Nu am făcut asta şi nu vom face nici odata. Căutăm de îndată o altă formă legală pentru a achiziţiona de la un alt furnizor de medicamente. Se poate întâmpla ca în această perioadă să existe o zi, maxim două, în care acele medicamente să lipsească, s-a intamplat, trebuie să fim realişti şi să recunoaştem. Anul trecut, am vazut pe la începutul anului, nici nu eram eu aicea, au existat situaţii de genul acesta, şi pot exista şi acum, nu fac trimitere la cineva. Dar va spun că aceste sitaţii pot exista, pentru că dacă noi nu avem bani în cont, contul este zero în acel moment, nu avem ce să facem, asta este situaţia, asta poate fi o explicaţie logică la ceea ce îmi spuneţi dumneavoastră.

Dar vreau să fac o precizare, neapărat şi obligatorie necesară în opinia mea, de la începutul anului bugetul pe medicamente a crescut cu 18%, adică am mărit bugetul pentru medicamente cu 18%, cu toată situaţia noastră dificilă, adică ne-am implicat şi mai mult în a face ceva pentru pacienţi şi pentru ca personalul medical si pacienţii să nu mai fie puşi în această situaţie. Doar că, aceste lucruri se fac în limitele bugetului pe care îl avem, nu ține de mine ca persoană, de conducere, de management, ţine de gestionarea fondurilor. Important este cum gestionăm aceşti bani puţini, în cel mai bun mod. Asta facem în momentul ăsta, în paralel cu atragerea altor fonduri pentru care ne luptăm acum şi acei bani vor merge tot în medicamente. Exact această sumă de 18 procente cu care am mărit sumele alocate medicamentelor vin tot din aceste activităţi şi atragere de alte fonduri.

La finalul discuției, Waldemar Murgu a declarat că săptămâna viitoare va efectua o vizită la Staționarul III pentru a clarifica toate problemele:

Vă promit că luni am să fiu acolo cu doamna director medical şi doamna de îngriri şi vom lămuri problema pe care eu sincer să va spun nu o cunosc. Întrebarea mea este alta, de ce nu mi s-a spus, chiar dacă este o problemă pur medicală şi nu este o problemă de manager? Dar, eu consider că toţi trebuie să ne implicăm în aceiaşi măsură. Eu nu cred că a venit cineva la mine să nu îl primesc sau să nu încerc să îl rezolv. Eu cred că am fost pe fiecare secţie, am vorbit cu fiecare, uşa mea a fost deschisă, am desfinţat audienţele tocmai in ideea că uşa mea este deschisă zilnic, de dimineaţă până când plec, eu vin si sâmbătă, eu vin şi duminică, deci nu cred că ar fi vreo problemă în sensul ăsta.”