În Banatul de Munte Moştenitorii României ştiu că un popor fără tradiţii este un popor fără viitor şi îşi asumă păstrarea, conservarea şi promovarea tradiţiilor sprijiniţi de dascălii lor, de părinţi , dar şi de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin şi Şcoala Gimnazială Nr. 9 Reşiţa alături de care organizează joi 14 martie, ora 18 un moment folcloric inedit prilejuit de ciclul festiv de primăvară.

Cu acest prilej, elevii clasei a II-a B vor prezenta un spectacol cu măşti de primăvară unde cele două momente-cheie „nunta“ şi „priveghiul“ de pe Valea Căraşului vor reprezenta punctul de interes al evenimentului.

De Zăpostit, pitorescul obicei al Făşancului este sărbătorit şi în mediul urban, după un scenariu ce aparţine domnului profesor din învăţământul primar, Costa Moatăr. Scenariul este cules, de fapt, din zonă şi adaptat pentru elevii dumnealui.

O contribuţie esenţială în pregătirea manifestării au şi părinţii copiilor ce iubesc tradiţiile şi spiritul bănăţean din zona de munte, pentru că neamul este o comunitate de sânge, tradiţii, spaţiu şi destin… copilul  este încadrat în familie şi neam prin sânge, tradiţie şi destin. Aceste legături nu le poate rupe nimeni decât rupând legile fireşti.

Evenimentul va fi transmis live pe pagina de facebook a Instituţei.

Anca Bica Bălălău

Anca Bălălău
Radio Reşiţa mi-a dat şansa să spun povestea mai departe ascultătorilor care cred în nemurirea artelor, cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns, fără să știe nimeni, copilăria în buzunar și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor. Sunt fericită fiindcă fac parte cu sufletul şi pregătirea mea profesională (absolvent licență și master- Jurnalism cultural al U.N.A.T.C. "I.L.Caragiale" București) dintr-o echipă minunată.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.