Noi proteste în Franţa

38

La Paris şi în alte oraşe din Franţa, vestele galbene, cărora li s-au alăturat şi unele asociaţii feministe, au ieşit din nou să protesteze, pentru a 17-a sâmbătă la rând, după ce în ultimele săptămâni numărul participanţilor s-a mai diminuat. Manifestaţia de astăzi a avut ca temă apărarea drepturilor femeilor.

Mulţimea, care a străbătut străzile capitalei franceze, nu a fost doar galbenă, ci multicoloră, pentru că celebrelor veste galbene, obişnuiţii protestatari de fiecare sâmbătă, li s-au alăturat vestele roz – pe care le poartă asistentele maternale ieşite în stradă împotriva modificărilor pe care Guvernul le pregăteşte la Legea şomajului, femeile cu eşarfe mov care au manifestat şi ieri, de Ziua Internaţională a Femeii, cerând reducerea decalajului dintre salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor, precum şi reprezentanţi ai celui mai mare sindicat din Franţa, CGT, ce şi-au fluturat drapelele roşu cu galben.

Aceleaşi revendicări au fost strigate şi afişate pe bannerele pe care le poartă manifestanţii: creşterea puterii de cumpărare; introducerea referedumurilor pentru luarea deciziilor importante pentru ţară; dreptate socială şi fiscală. Este prezent şi un grup de tineri ecologişti care cere intervenţie rapidă şi măsuri concrete împotriva schimbărilor climatice. Majoritatea participanţilor la manifestaţia de la Paris sunt veniţi din provincie, însă şi acolo sunt proteste. 

Câteva zeci de veste galbene au participat la o acţiune pe Aeroportul Internaţional Roissy Charles de Gaulle, un protest special, cu muzică şi dans, spre deliciul călătorilor. Pentru a rezuma, se pare că cei mai nemulţumiţi dintre francezi au ieşit astăzi să protesteze şi spun că vor continua să o facă şi în săptămânile următoare.