Nemulțumirea a plecat de la o hotărâre de Consiliul Local aprobată în luna februarie a acestui an. Aceasta prevede diminuarea salariilor cu 10% a tuturor angajaților din cadrul Primăriei Reșița.

Majoritatea membrilor de sindicat sunt nemulțumiți de această hotărâre, fapt pentru care în data de 6 martie au organizat un protest spontan în fața primăriei.

Motivele pentru care s-a ajuns la această diminuare, conform municipalității, o reprezintă diminuarea fondurilor din impozitele pe venit alocate de către Guvernul României.

“Cea mai mare problemă în administrația reșițeană este faptul că a fost implementat un sistem de salarizare injust, cu salarii foarte mari pentru anumite persoane. Datorită acestui fapt, a crescut fondul alocat pentru salarii. În momentul de față municipalitatea a hotărât tăierea tuturor salariilor, nu doar a celor foarte mari”, a declarat liderul de sindicat al angajaţilor din primărie, Liviu Gârtoi.

Indemnizația de hrană care va fi introdusă, compensează această reducere salarială?

L.G:”Într-adevăr salariile până în 3.500 de lei brut nu vor fi afectate, diferența va fi compensată prin indemnizația de hrană. Dar asta nu reprezintă o problemă, această normă de hrană ar trebui să reprezinte un surplus. Niciunde nu s-a mai întâlnit această măsură.”

Care sunt doleanțele sindicatului în situația dată?

L.G:“Solicităm revocarea acestei hotărâri de Consiliu Local, pentru că este insuficient fundamentată. Mai mult decât atât, cuprinde și elemente false în preambul. Se invocă un proces verbal semnat cu sindicatele, care nu există. Conform Legii 153, articolul 11, obligă convocarea undei ședințe cu sindicatul când urmează luare unor astfel de decizii. Acțiunea noastră în instanță va demonstra că această hotărâre este ilegală.”

Acestă hotărâre a fost luată fără a consulta sindicatul?

L.G: “S-au consultat cu noi, dar ce este scris în hotărâre nu conține nimic din ce am negociat noi. Clauzele au fost schimbate fără acordul nostru. Procesul verbal 168442 din 16 februarie pe care l-au invocat nu există. Am sesizat Instituția Prefectului pentru a vedea cum este justificat acest act, în care invocat un alt document care nu există.”

Liderul de sindicat a mai adăugat că luni, 11 martie, va solicita o întâlnire cu edilul orașului. Sindicaliştii vor revocarea acestei hotărâri și egalizarea salariilor. Legea spune că la muncă egală, drepturile salariale trebuie să fie egale.

L.G:“În cadrul primăriei avem colegi care prestează aceeași muncă, însă au salarii de trei ori mai mari, pentru că sunt apropiații primarului. Un consilier superior cu vechime maximă câștigă 3.500 de lei brut, în timp ce un alt coleg care are aceleași îndatoriri are o renumerație mult mai mare.”

Avem colegi debutanți care pentru faptul că sunt băgați pe proiecte europene au un salariu de 8.000 de lei brut. S-a ajuns la o stare de inechitate, care sfidează bunul simț. Avem oameni care au fost amenințați pentru faptul că au fost prezenți în Centrul Civic și și-au exprimat nemulțumirea. Asemenea practici țin de regimul comunist.”

În replică, primarul municipiului, Ioan Popa, argumentează:

“Anul trecut am majorat personal toate salariile cu 30%, anul acesta am hotărât să reduc cu 10%. Această decizie vine ca urmare a faptului că nu vreau să reduc fondul de investiții.”

Acești 10% vor fi compensați, în special la cei cu salarii mici, prin indemnizația de hrană, pe care ne-a impus-o guvernul Dăncilă. Indemnizația de hrană este 367 de lei/lună ceea ce rezultă o cheltuială în plus pentru primărie de 280.000 de lei/lună.

Vom tăia 10% însă vom pune indemnizația de hrană. Astfel, cei cu salarii mici și medii nu vor pierde, dimpotrivă, vor câștiga mai mulți bani la net. Cei care vor avea de pierdut sunt angajații cu salarii mari, nu înțeleg care este nemulțumirea sindicatului. Consider că aceste acțiuni sunt orchestrații politice.”

Există angajați care au salarii mai mari decât colegii lor care prestează aceeași muncă?

I.P:“Aici sunt niște confuzii între salariul net și brut. Cei cu salarii mici au fost menționați la net, în schimb cei cu salarii mari sunt menționați cu brutul. Un muncitor de la secție are un salariu net de 2.500 de lei și nu este echitabil să compari cu un salariu de viceprimar, care este cel mai mare din primărie, de 10.000 de lei brut, adică aproximativ 6.000 net. Nu este același lucru.

Nici vorbă de angajați care să presteze aceeași muncă și să câștige mai mulți bani. Recunosc și voi recunoaște tot timpul că pentru angajații care se ocupă de proiecte europene și  personalul de la achiziții publice, am oferit salarii mai mari și mi-o asum.”

Sindicatul consideră că ar fi mai corect să se taie doar din salariile ce depășesc 8.000 de lei și să nu fie afectați cei cu salarii sub această sumă. Cum comentați acest lucru?

I.P: “Oamenii trebuie sa fie plătiți în funcție de competențe. Nu suntem comuniști să egalizăm salariile. Nu cred că putem compara pe cineva de la proiecte europene, unde responsabilitatea și nivelul de stres este foarte mare, cu cineva care lucrează la casa de cununii sau la buletine.”

Eu nu puteam să fac presiuni asupra nimănui atâta timp cât sunt plecat din localitate. Luni am plecat la Brașov, la niște întâlniri și acum sunt la București.

M-a deranjat că oamenii aceștia se joacă de-a șoarecele și pisica. Când pisica nu-i acasă ei au ieșit în piața centrală a Reșiței si au luat curent din instituția primăriei ca să își alimenteze echipamentele cu ajutorul cărora au protestat. Ar fi fost frumos și elegant să aștepte să ajung acasă și atunci ar fi discutat direct cu mine.”

Ioan Popa a mai adăugat că în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere amiabilă vis a vis de această hotărâre și sindicatul va apela la instanțele de judecată pentru a stopa reducerea de 10%, va fi nevoit să facă reduceri de personal:

“Prima mea propunere a fost să mai reducem din angajați, să rămânem mai puțini și mai bine plătiți. La auzirea acestei vești, angajaţii au preferat să li se diminueze salariile decât să le plece colegii. Când am adoptat sugestia lor, nu au mai fost de acord. Din păcate, se pare că vom ajunge tot la reduceri de personal, 50-60 de oameni și rezolvăm această poveste.”

Răzvan Todor