[FOTO] Valentin Gheorghiu, Ana Blandiana, Alina Pavalache şi Lia Perjovschi, laureaţi ai Premiilor Speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural

82

Patru personalităţi ale culturii române, ale căror nume sunt sinonime cu excelenţa în cultură, patru oameni care au marcat de-a lungul anilor spaţiul cultural românesc şi internaţional prin realizările lor, primesc premiile speciale oferite de Radio România Cultural, în cadrul Galei care va avea loc, luni, 18 martie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Premiul de excelenţă îi va reveni maestrului Valentin Gheorghiu

Sunt mai bine de opt decenii de când maestrul Valentin Gheorghiu s-a dedicat artei pianistice mondiale. A trecut prin timp cu distincţie şi sobrietate, oferind publicului cu eleganţă originală momente memorabile pe scenele de concert. George Enescu, în scrisoarea adresată Ministerului Culturii din vremea aceea, l-a remarcat pe copilul Valentin Gheorghiu: „un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape”.

„Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele sale sună din toate instrumentele unei orchestre”, remarca despre el Cella Delavrancea.

Pianistul, pedagogul şi compozitorul Valentin Gheorghiu este astăzi un simbol al muzicii româneşti, personalitate care comprimă nobleţea artei sonore de aproape un secol.

Premiul 30 de ani de libertate este acordat scriitoarei Ana Blandiana

„Vom muri şi vom fi liberi’’ s-a strigat acum 30 de ani, la Revoluţie. În cele trei decenii care au trecut, românii au demonstrat, de multe ori, că nu sunt în stare să preţuiască şi nici să gestioneze libertatea câştigată prin luptă. Scriitoarea Ana Blandiana a ştiut, de la bun început, atât valoarea, cât şi preţul libertăţii. Ea a devenit repede una dintre cele mai importante figuri ale mişcării civice din ţara noastră. S-a numărat printre iniţiatorii Alianţei Civice şi a creat, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighetu Marmaţiei. Astfel, cea mai de temut închisoare din anii 50 a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Aşa cum în aceste trei decenii de libertate Memorialul de la Sighet s-a impus ca cel mai important proiect realizat la noi împotriva uitării propriei noastre istorii, tot aşa Ana Blandiana a devenit un reper incontestabil al luptei noastre pentru adevăr şi libertate.

Premiul Sezonul cultural România-Franţa se acordă pianistei Alina Pavalache

Alina Pavalache, pianistă solistă şi acompaniatoare de origine română, naturalizată în Franţa, este unul dintre cei mai activi promotori ai muzicii româneşti în spaţiul francez.

Alina Pavalache este director artistic şi coordonator al Concursului Internaţional Georges Enesco, ajuns la ediţia a V-a, parte din Întâlnirile muzicale Georges Enesco de la Paris. Din 2014, organizează la Teşcani, în parteneriat cu Muzeul George Enescu’, cursuri de masterclass susţinute de mari personalităţi: Viorica Cortez, Leontina Văduva, Jean Philipe Lafont, cursuri cu specificitate pentru repertoriul românesc şi francez, realizând integrala lucrărilor pentru voce şi pian de George Enescu. A înfiinţat, la Bucureşti, la Colegiul Naţional George Enescu, prima academie a Şcolii Normale de Muzică Alfred Cortot din Paris, şcoală unde au cântat George Enescu, Dinu Lipatti şi alţi mari muzicieni români. Prin acest proiect unic, Şcoala Alfred Cortot acordă burse de studiu pentru tineri pianişti şi violonişti, în perioada 2018-2019 şi 2019-2020, ca o prelungire firească a ideii de colaborare permanentă între România şi Franţa în plan muzical.

Premiul România europeană revine artistei Lia Perjovschi

Lia Perjovschi deţine o incredibilă capacitate de a articula discursuri artistice care sparg graniţele convenţionalului. Artista lucrează cu arta fluid, ştiind, cu inteligenţă şi atenţie, să integreze o multitudine de alte discursuri ale lumii contemporane. Lia Perjovschi îşi transformă privitorii în martorii unei arte vii, o artă care nu se află nici în competiţie cu alte domenii, nici undeva sus într-o ierarhie imaginară. Din anii ’80 şi până în prezent, arta sa este cunoaştere, arhivă, este o artă organică. Pentru Lia Perjovschi, arta contemporană este un teritoriu fără ziduri, aşa cum cunoaşterea nu are margini. Cu tenacitate, Lia Perjovschi duce mai departe spiritul european al avangardelor, analizează şi cercetează continuu, menţinându-şi vii scepticismul, curiozitatea, spiritul critic şi cel de revoltă.

A XIX-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural este un eveniment marca Radio România, produs de Radio România Cultural, în parteneriat cu Teatrul Odeon. Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural.

Nominalizările pentru cele opt categorii de premii vor fi anunţate pe 4 martie.

Invitaţiile la Gala Premiilor Radio România Cultural pot fi solicitate la tel: 021.303.1515.

(A.B.B.)