[FOTO-AUDIO] Reșița a câștigat Cupa Municipiilor cărășene la șah

203

Punct final în Cupa Municipiilor cărășene la șah. Și la seniori și la juniori s-au impus pasionații sportului minții din Reșița. La seniori scorul a fost de 41 de puncte la 31, iar la juniori 24 de puncte și jumătate la 7 puncte și jumătate.

La returul acestei întâlniri s-au consemnat și câteva surprize, după cum detaliază președintele Asociației județene de Șah Caraș-Severin, Mihai Bolintiș:

”După turul din 10 februarie de la Caransebeș, câștigat cu 21 la 15, reșițenii au primit azi vizita caransebeșenilor, care nu au venit doar în plimbare la Reșița, ci au dorit să remonteze handicapul de 6 puncte înregistrat după tur. Au arătat că nu vor să cedeze ușor locul 1. Ca un element de noutate, în retur am introdus doi juniori în competiția seniorilor. Alin Stîngu a pierdut la seniorul Horia Irimia, dar Albert Drăgoi l-a învins, surprinzător, pe candidatul de maestru, Alexandru Tunaru, nimeni altul decât campionul județean en titre la șah clasic și rapid. Acești doi juniori sunt capabili să joace, oricând, de la egal la egal cu seniorii”, a spus Mihai Bolintiș.

Reprezentantul echipei din Caransebeș, candidatul la titlul de maestru Alexandru Tunaru a vorbit despre importanța acestor competiții și despre revenirea Caransebeșului pe harta șahistă din țară:

”Este foarte frumos, foarte bine organizat. Noi nu aveam prea mari speranțe să-i învingem. În general stăm destul de bine, dar sunt unii dintre jucătorii seniori care nu sunt așa experimentați, pentru că nu au mai jucat de 20-30 de ani. Este extraordinar că participăm la astfel de concursuri, iar noi încercăm să revigorăm activitatea șahistă din Caransebeș, a concluzionat Alexandru Tunaru.”

Juniorii au fost foarte implicați în această competiție, unii reușind să se impună în competiția seniorilor. Cu Ionel Văduva și Albert Drăgoi am dialogat despre ce reprezintă pentru ei acest gen de concursuri:

Ionel Văduva: ”Eu am fost prezent în competiția juniorilor și am avut rezultate bune. A fost destul de greu. Îmi doresc să câștigăm la scor. La Caransebeș a fost puțin mai greu, dar nici eu n-am prins o zi așa bună.”

Albert Drăgoi: ” Eu am participat de data aceasta la seniori și am reușit să câștig contra lui Alexandru Tunaru. Sper să mai câștig și pe viitor. Întâlnirea dintre noi doi a fost emoționantă, am dat tot ce-am putut. Aș vrea să merg la cât mai multe Campionate Naționale și Internaționale.”

”Dacă la juniori rezultatul era previzibil încă din tur, chiar în condițiile în care nu au mai fost folosiți Stîngu și Drăgoi, scorul a fost aproape la fel de categoric ca în tur, dovadă că Tecliș este chiar mai bună decât Tipol, iar Guțu poate fi o alternativă la acesta. Evident bazinul de juniori din Caransebeș este mult mai restrâns cantitativ și valoric față de cel de la Reșița, cel puțin pe moment. Poate peste doi-trei ani muncă asiduă a instructorului Alexandru Tunaru va da roade și Reșița va avea concurență serioasă și la juniori. La seniori deși turul se încheiase cu 6 puncte diferență în favoarea Reșiței, returul începuse cu un 4-2 după prima rotație și se părea că echipa Caransebeșului pregătește o mare surpriză. Reșițenii s-au regrupat și au reușit stabilizarea scorului în rotația a doua, 3-3, deși Pădurean a pierdut neașteptat cu Drăghia însă Drăgoi a reușit o victorie de senzație la Tunaru nimeni altul decât campionatul județean en-titre la șah clasic și șah rapid”, a mai spus Mihai Bolintiș.

Joi, 28 februarie șahiștii din Caraș-Severin se vor confrunta din nou la Cupa 1 martie, ce va avea loc la sala polivalentă din Reșița, de la ora 16.30.


Cristina Corocan