Clădirea BĂILOR NEPTUN din Băile Herculane este în pericol iminent de prăbușire!

Comitetul local pentru situații de urgență s-a reunit la începutul acestei săptămâni pentru evaluarea situației grave în care se află clădirea Băilor Neptun din Centrul istoric al stațiunii de pe Valea Cernei în urma prăbușirii acoperișului!

A fost convocat Comiteul local pentru situații de urgență având în vedere că s-a prăbușit acoperișul unei clădiri emblematice din stațiunea Băile Herculane! Comisia s-a deplasat în teren, a constatat aceste pagube, au fost consemnate într-un proces verbal și a fost făcută o dispensă către Prefectura județului Caraș-Severin, a fost anunțat și domnul Prefect, a fost anunțat și Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență de producerea acestui nefericit incident! Tot de la nivelul comisiei locale pentru situații de urgență, în vedera evitării unor accidente, s-a luat măsura închiderii acestei proțiuni de drum!, ne-a declarat Cristian Miclău – primarul orașului Băile Herculane.

Clădirea Băilor Neptun din Centrul istoric al stațiunii Băile Herculane se află în situația reală de a se prăbuși, iar intervențiile practice pentru consolidarea clădirii sunt blocate de măsurile birocratice și situația juridică a terenului de sub clădirea băilor! Primăria orașului Băile Herculane și-a asumat emiterea unei autorizații de construire pentru punerea în siguranță a monumentului istoric Băile Neptun; a fost o asumare destul de mare, pentru că ne putem trezi cu plângeri penale de la proprietarii terenului, care nu și-au dat acordul! Lucrările trebuie începute în regim de urgență, există un real pericol public ca elemente de pe clădire să se prăbușească pe stradă și se poate ajunge până la pierderi de vieți omenești! Primăria a înaintat către Ministerul Culturii autorizația de construire, în data de 15 februarie Ministerul Culturii a emis o adresă prin care ne-a informat că este, totuși, o situație litigioasă și e nevoie de expropierea asupra terenului… expropiere sau cumpărare… Acest lucru e imposibil în momentul de față! Cred că ar fi normal ca și Ministerul Culturii să își asume, la fel cum și-a asumat Primăria și să începem reabilitarea monumentului istoric în regim de urgență maximă!, ne-a precizat Cristian Moldovan – arhitectul-șef al orașului Băile Herculane.

Dealtfel, pentru salvarea clădirii Băilor Neptun este deschis contul RO78TREZ18221370201, CUI 3227920, al cărui beneficiar este orașul Băile Herculane și unde pot fi depuse donații pentru adunarea banilor necesari realizării lucrărilor de consolidare a clădirii, pentru împiedicarea acesteia de la prăbușire!

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles