Auditul solicitat de Felix Borcean face lumină la Spitalul Municipal Caransebeş. Probleme mari…greu de rezolvat!

Auditul solicitat de primarul Felix Borcean pentru clarificarea datoriilor pe care le are Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, a fost prezentat astăzi. Acesta scoate în evidenţă o serie de probleme grave. Cheltuieli care nu sunt necesare, lipsa unui ambulator, contracte păgubose dar şi medicamente achiziţionate de spital la preţuri exorbitante sunt doar câteva dintre neregulile scoase în evidenţă de reprezentanţii firmei de audit.

Probleme critice identificate în urma acestui audit sunt:

-Finanţarea insuficientă prin prisma contractelor încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

-Necontractarea serviciilor de ambulatoriu

-Necontractarea tuturor serviciilor efectuate

-Lipsa evidenţei complete pe gestiuni, surse de finanţare, secţii şi compartimente

-Nivelul mare al cheltuieliilor cu salariile

-Infrastructura învechită

„În primul rând nu avem un ambulatoriu şi foarte mulţi medici îşi desfăşoară activitate chiar în timpul programului în cabinetele lor particulare care sunt închiriate în spital dar a căror perioadă de închiriere se apropie de final şi cu siguranţă nu vom mai prelungi aceste contracte, încercăm treptat să înfiinţăm un ambulatoriu. O altă problemă a fost constatată la cantina spitalului, firma care se ocupă de masa bolnavilor practică nişte tarife nediferenţiate, ar trebui să existe tarife pe specificul unor boli şi aceste tarife din câte am vazut sunt mari, chiar şi fără TVA. Achiziţia unor medicamente se face destul de ciudat şi sumele alocate sunt din nou foarte mari iar spitalul pierde prin aceste achiziţii. Şi mai sunt şi alte probleme pe care le vom rezolva, am încredere în noua echipă managerială, până acum sunt mulţumit de cum decurg lucrurile în spital. Ca o concluzie, unitatea medicală îşi poate reveni dacă noua conducere va reuşi să aplice toate măsurile de redresare prezentate în cadrul acestui audit”, a precizat primarul Felix Borcean.

Spitalul Municipal din Caransebeş este o unitate publică finanţată exclusiv din venituri proprii. Unitatea medicală poate ajunge la un echilibru financiar prin optimizarea şi corelarea cheltuielilor cu veniturile realizate. Exploatarea surselor de venituri existente şi identificarea de noi surse. Implementarea unui sistem de controlling, colectarea mai bună a datelor în sistemul informaţional al spitalului.

Corpul de audit are câteva propuneri de îmbunătăţire a situaţiei economice. De exemplu, identificarea de programe cu finanţare nerembursabilă de tip fonduri europene pentru reabilitare clădirilor şi dotări cu aparatură, sponsorizări etc. Creşterea veniturilor proprii prin contractarea de servicii cu alte clinici, societăţi, investigaţii, pentru medicina muncii, amenajarea unor spaţii de cazare pentru aparţinătorii care doresc să fie alături de membrii familiei lor pe perioada internării şi care ar putea fi dispuşi să achite sume suplimentare pentru această facilitate. Iar cea mai importantă propunere, care poate aduce venituri spitalului este reînfiinţarea laboratorului propriu de analize medicale şi contractarea cestor servicii cu Casa de Asigurări de Sănătate.

La ora actuală datoriile Spitalului Municipal din Caransebeş se ridică la aproximativ 9 milioane de lei!

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles