[VIDEO-FOTO] Acoperişul clădirii de patrimoniu care a găzduit Băile Imperiale Neptun s-a prăbuşit, însă Primăria este optimistă

490

O parte importantă din acoperişul clădirii Băile Neptun, una dintre cele mai valoroase din Băile Herculane s-a prăbuşit zilele trecute.

Este un adevărat şoc. Din păcate este o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, iniţiatoarea proiectului Herculane Project.

De asemenea, Ștefan Peneșel – viceprimarul orașului Băile Herculane a precizat pentru RADIO ROMÂNIA REȘIȚA : Clădirea este a Primăriei Băile Herculane, iar terenul este al unei societăți comerciale, ceea ce ne cam încurcă pentru a o reabilita! Este un proiect în lucru, făcut de o asociație de tineri, această asociație luptă să facă un proiect pentru a accesa ceva fonduri europene, dar investiția e destul de mare! Clădirea este într-o stare avansată de degradare și sperăm că nu se va întâmpla nimic, pentru a rămâne încă în picioare! Au mai căzut bucăți de tencuială, dar nu au prezentat un mare pericol… clădirea are plăcuțe avertizoare pentru a fi ocolită! Ce să facem, este din anii 1700 în picioare, bani nu au fost pentru a o reabilita, dar să sperăm că până la gata o vom duce la bun sfârșit! Există riscul de a cădea bucăți din clădire, iar acoperișul este destul de afectat! Fiind o clădire destul de mare, sunt unele zone din acoperiș care prezintă pericol! Clădirea este închisă și nu are nimeni acces în clădire, să sperăm că nu vom avea surprize neplăcute!


video Oana Chirilă – Herculane Project

Ansamblul Băilor Neptun se înscrie în contextul urbanistic al zonei Cazinoului, care constituie cel de-al doilea nucleu istoric al localităţii, realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ansamblul este format din trei construcţii: clădirea Băilor propriu-zisă, ce are funcţia medicală de bază şi două anexe ce înglobează spaţiile tehnice aferente băii. Ansamblul urban, la definirea căruia contribuie Baia Neptun, clădire cu statut de monument istoric clasă A, este inclus în categoria monumentelor de importanţă naţională.

Valentina Adam, Paul Sever Smadu

foto video facebook

1 COMENTARIU

  1. Cum s-a prabusit acel acoperis, poate, vreodata, va cadea si DNA-ul pe capul celor care i-au oferit pe tava, lui Armas statiunea. Si poate vor fi gasiti si cei vinovati de ,, evaporarea,, mobilei de dormitor si a celorlalte accesorii din vila Elisabeta, care au apartinut printesei.

Comentariile sunt închise.