Germania are nevoie de 260.000 de imigranţi pe an (studiu)

216

Pentru ca economia sã nu intre în colaps piaþa muncii din Germania va avea nevoie de cel puţin 260.000 de imigranþi pe an pânã în 2060, iar mulţi dintre ei vor trebui sã vinã din afara Uniunii Europene, aratã un studiu publicat marţi de Bertelsmann Institute, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, în prezent sunt aproape 45 de milioane de locuri de muncã în Germania. Însã autorii studiului susţin cã populaţia aptã de muncã a Germaniei se va contracta cu aproximativ 16 milioane de persoane (adicã aproximativ o treime), pânã în 2060, din cauza îmbãtrânirii populaţiei şi natalitãţii reduse. În plus, mai puţini cetãţeni din UE vor emigra în Germania, deoarece ţãrile membre din sudul Europei vor depãşi crizele lor economice iar restul Europei se va apropia economic de Germania pe termen lung, astfel încât stimulentele pentru emigrare se vor reduce.

În consecinţã, aproximativ 146.000 de imigranþi din interiorul UE şi aproximativ 114.000 din afara blocului comunitar vor fi necesari pentru a contracara evoluţiile demografice din Germania.

‘Astãzi, prea puţini muncitori calificaţi din ţãrile terţe emigreazã în Germania’, a declarat Jörg Dräger, preşedintele Bertelsmann Foundation.

Anul trecut, Guvernul german a adoptat o lege a emigraţiei în speranţa cã va atrage muncitori calificaţi din afara UE, în încercarea de a remedia problema deficitului cronic de mânã de lucru calificatã.