Medicamentul Eurespal, folosit împotriva tusei, retras de pe piaţă

347

Medicamentul Eurespal, folosit împotriva tusei, a fost retras deoarece substanţa activã, fenspirida, poate provoca probleme cardiace.

“Este o problemã de siguranţã care a fost identificatã în cadrul unui studiu non-clinic efectuat chiar de producãtorul francez al medicamentului respectiv. Decizia de retragere voluntarã, aşa cum îi spune şi numele, aparţine producãtorului medicamentului respectiv, pânã când procedura de urgenţã, procedurã de reevaluare a profilului de siguranţã al acestor medicamente, pentru cã vorbim atât de Eurespal comprimate, cât şi de Eurespal sirop, pânã când aceastã procedurã va fi finalizatã la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.

În aceastã sãptãmânã are loc la Londra, la sediul Agenþiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil şi pe agenda de lucru se aflã şi problema de siguranţã a fenspiridei, care e substanţa activã din acest medicament. Noi vom publica automat pe site-ul agenţiei traducerea comunicatului de presã al Agenţiei Europene a Medicamentului, comunicat care va fi emis imediat dupã terminarea acestei reuniuni”, a declarat Anca Crupariu, purtãtorul de cuvânt al Agenþiei Naþionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

ANMDM a avizat initierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor si farmaciilor, cu obligatia titularului autorizatiei de a transmite ulterior ANMDM situatia cu seriile si cantitatile retrase.