Rutierul lugojean Ștefan Hodi se pregătește de o nouă aventură pe șosele Europei

74

Cursa Paris – Brest – Paris are loc odată la patru ani și este considerată ”Olimpiada” cicloturismului din întreaga lume.

”În anul 2015, am participat în premieră la această cursă, care a reunit la start 6.000 de cicliști. Baremul competiției, desfășurată pe parcursul a 1,230 de kilometri, a fost de 90 de ore. Eu m-am încadrat, reușind să termin cursa în 88 de ore și 31 de minute. Aceasta mi-a adus diploma, placheta și brevetul de super randonneur, așa cum sunt numiți cei care au reușit baremul, cu rezultatul omologat, din partea organizatorilor”, spune Ștefan Hodi.

România a fost reprezentată de opt ciclisti, dar Ștefan Hodi a fost singurul care a ajuns pe bicicletă în Capitala Frantei, adaugând peste 1.500 de pedalat cursei Paris – Brest – Paris. Efortul și-a spus cuvântul. Durerile de spate si gleznele umflate l-au obligat pe Hodi să se întoarcă din Franța cu autocarul, dar performanța obținută a meritat sacrificiul. Anul trecut, el a efectuat preînscrierea și a trecut cu bine baremurile de 200, 400 si 600 km. Cursa de 1000 km, abandonată din cauza însolației, va fi reluată, aceste etape fiind obligatorii pentru participare la cursă. De dată această, ciclistul lugojean este încredințat că va obține un rezultat și mai bun.

”Nu visam niciodată realizarea acestei performanțe, nu mi-a venit să cred nici după ce am primit brevetul. Dar, în 2019, sper să fiu sănătos și am speranțe să îmi depășesc timpul. Mă simt în formă, cunosc bine traseul, știu la ce să mă astept, mai ales în preajma orasului Brest, situat lângă ocean și unde vântul e puternic. Traseul va fi același, doar că nu se va mai pleca de la Velodromul din Paris, ci de la 25 km lateral. Traseul va fi mai scurt, de ”doar” 1.220 km. Apoi, nu voi mai purta greutatea de 15 kg, ca data trecută. Voi lua doar strictul necesar, plus cauciucuri de rezervă. În al treilea rând, sunt foarte multumit de bicicleta mea Bergamont. Este foarte solidă si nu cred că o voi schimba cu una mai ușoara. Cu ea am făcut în 2014 turul Europei, în care am parcurs 13.749 km în 115 zile”, ne-a declarat Ștefan Hodi.

Cursa Paris – Brest – Paris, ediția a 19-a, va reuni la start 6.300 de cicliști din toată lumea și va avea loc în perioada 18 – 22 august.

sursa foto: Facebook/Sfefan Hodi