Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara – fără buget, dar cu oameni inimoşi

226

“Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara nu se poate lăuda cu un buget foarte mare, dar ne descurcăm în condiţiile date şi vom încerca, aşa cum am procedat şi anii anteriori, să continuăm evenimentele principale care au adunat un număr mare de ediţiii”. Afirmaţia a fost făcută pentru Radio Reşiţa de directorul Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, Dan Radosav.

Pentru 2019 sunt pregătite şi noutăţi, despre care însă, domnia-sa nu ne-a mărturisit prea multe. Am aflat doar că este vorba despre un eveniment strict legat de ceea ce înseamnă viaţa satului, de tradiţie autentică şi despre un eveniment care are mai mult o tentă ştiinţifică adresându-se specialiştilor în etnografie, etnologie şi istorie din România. Dan Radosav:

Printre altele, Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara oferă celor care îi trec pragul lucruri noi despre anumite comunităţi ale Banatului, fiind vorba despre Banatul Istoric, prin cercetările pe care le efectuează în permanenţă muzeografii. Directorul Dan Radosav, a subliniat importanţa relaţiilor pe care le are instituţia cu românii din Banatul Sârbesc care îşi păstrează cuvântul, portul, tradiţiile, istoria. “Sper ca relaţiile noastre să rămână măcar la acest nivel, pentru că e păcat ca fraţii să nu trăiască împreună, să nu se roage împreună, să nu se distreze împreună”.

Dan Radosav, directorul Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, a ţinut să precizeze, cu mândrie, că majoritatea specialiştilor instituţiei pe care o conduce provin din judeţul Caraş-Severin.

(Ada Botezan)