Guvernul a aprobat proiectele Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019

134

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă.
Cheltuielile bugetare sunt mai mari cu circa 30 de miliarde lei decât veniturile, afirmă ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Guvernanţii consideră că proiectul de buget este unul revoluţionar, după cum a afirmat chiar ministrul finanţelor, iar Produsul Intern Brut ar urma să ajungă la 1022 de miliarde de lei, potrivit estimărilor, cu alocări mai mari pentru multe domenii.
Bugetul este construit pe un deficit estimat la 2,55%, o inflaţie de 2,8% şi o creştere economică de 5,5%. peste 340 de miliarde de lei ar reprezenta veniturile.
Cheltuielile bugetare sunt mai mari cu circa 30 de miliarde lei decât veniturile, o mare parte îndreptându-se spre zona de salarii, pensii şi alte cheltuieli cu asistenţa socială. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, spunea recent, că proiectul bugetar este unul revoluţionar, incluzând o serie de noutăţi, iar temerile din spaţiul public nu au nicio justificare.
Eugen Teodorivici: Este o alocare financiară care sprijină foarte mult sectoare precum sănătatea şi educaţia. Este prima oară, cred, după revoluţie când nu mai suntem obligaţi să asigurăm de transfer de la bugetul de stat către zona de pensii.
De o majorare consistentă faţă de anul trecut vor beneficia şi ministerele fondurilor europene, economiei şi sportului.

Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019, desigur şi bugetul de asigurări sociale. Câteva elemente am să vă dau despre ceea ce conţine acest document. Faţă de propunerea de pe site pe care Ministerul Finanţelor a postat-o acum câteva zile, au mai fost discuţii, după cum ştiţi, şi în Consiliul Economic Social, s-a primit opinia Consiliului Fiscal, au fost discuţii cu structurile asociative, cele patru structuri asociative şi ca urmare a acestor discuţii, au mai rezultat o serie de modificări, care au fost aduse astăzi în guvern şi o să vedeţi cu toţii, o să vedeţi textul final, pe care o să-l postăm, pentru a vedea exact care este forma finală a proiectului pe care guvernul îl trimite către Parlament. Deci, astăzi, va fi trimis către Parlment şi proiectul de buget şi desigur săptămâna viitoare se va stabili şi un calendar, pentru ca acest proiect de buget să fie dezbătut şi după aceea votat în plen. În primul rând, bugetul este fundamentat pe o creştere economică de 5,5% din PIB, ceea ce înseamnă o valoare a PIB de 1.022,5 miliarde de lei şi, de fapt, un salariu mediu brut de 5163, iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5 milioane 282 de mii. În primii trei ani de guvernare a actulei majorităţi parlamentare, PIB va creşte cu peste 33% şi, după cum am spus puţin mai devreme, 1.022,5 miliarde de lei este practic momentul în care România trece de acest prag de 1.000 de miliarde, lucru extrem de important şi care arată foarte clar că măsurile pe care economia din România le-a primit din partea actualei guvernări au produs efectul scontat. De asemenea, deficitul bugetar este foarte important de menţionat acest lucru o scădere sau în fine, un nivel în acest an de 2,55%, un deficit stabilit în limitele Tratatului de la Maastricht, un deficit care poate fi ţinut la nivelul pe care noi ca şi guvern din analiza pe care am avut-o la Ministerul de Finanţe şi pe care o propun Parlamentului spre adoptare poate fi desigur menţinut, dar este necesar, am spus şi în guvern astăzi, un efort comun nu doar al Ministerului de Finanţe, ci al întregii echipe guvernamentale, pentru a merge cel puţin pe patru zone, am spus eu ca şi exemplu, de reformă şi practic de a duce efectiv banii pe care bugetul îi alocă exact către zonele care sunt efectiv cu nevoi şi am spus asistenţă socială, ştiţi foarte bine sunt…o să primiţi şi public situaţia exactă pe tot ceea ce înseamnă acestă zonă extrem de importantă pentru românii cu nevoi, vizavi de numărul de angajaţi, de beneficiari.