Bugetul de stat va fi prezentat în şedinţa de guvern de astăzi

31

Proiectul bugetar are în vedere un produs intern brut de 1,02 miliarde de lei, o creştere economică cu 1,5% mai mare faţă de 2018, o inflaţie de 2,8% şi o rată a şomajului de 3,2%. De asemenea, nivelul datoriei guvernamentale este estimat că în perioada 2019-2021 se va situa sub 40% din produsul intern brut, nivel inferior plafonului de 60%, stabilit prin Tratatul de la Maastricht.

În ceea ce priveşte veniturile bugetare, acestea ar trebui să se cifreze la peste 341 de miliarde de lei. Cei mai mulţi bani ar urma să provină din contribuţiile de asigurări sociale – 11,5%, TVA – 6,8%, dar şi din accize şi impozite pe salarii şi venituri.

Cheltuielile bugetare reprezintă aproape 36% din produsul intern brut. Se apreciază că cele mai mari cheltuieli vor fi direcţionate spre asistenţa socială, cheltuielile de personal, bunuri şi servicii. Potrivit ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, proiectul bugetar cuprinde o serie de noutăţi.  

Eugen Teodorovici: Ministrul de Finanţe va fi cel care efectiv va analiza fiecare solicitare din partea unui ordonator principal de credite atunci când se solicită deschideri pentru chestii de angajament şi de plăţi, adică fiecare cheltuială va fi analizată: se justifică – rămâne, nu se justifică – este tăiată. Avem amenzi: dacă nu se respectă de către acele ministere sau agenţii acest lucru, atunci amenzile pot varia între 50 şi 100 de mii de lei pe fiecare ordonator de credite. 

Şi în bugetul de acest an, Apărarea va beneficia de 2% din produsul intern brut, conform angajamentelor asumate faţă de partenerii din NATO. Şi bugetele locale vor primi alocări consistente, iar majorarea pensiilor cu 15%, din luna septembrie a acestui an, se regăseşte şi ea cuprinsă în proiectul bugetar. 

Adoptarea proiectului de buget nu figurează pe agenda şedinţei de guvern de astăzi, dar premierul, Viorica Dăncilă, a precizat aseară la Antena 3 că acesta va fi inclus pe lista suplimentară