Investiții la Complexul Municipal de Sport și Sănătate ”Ioan Schuster” din Reșița, printr-un proiect româno-sârb de protecție a mediului

910

Primăria Reşiţa, în calitate de partener lider, împreună cu Primăria din Pancevo din Serbia derulează proiectul „Eficienţa energetică – Premisele unui mediu mai curat în zona transfrontalieră România-Serbia”.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, iar în urma acestuia vor avea de beneficiat atât cetățenii municipiului Reșița, cât și cei ai Municipalității din Pancevo.
Proiectul propune o serie de investiții în infrastructură și echipamente pentru protecția mediului și utilizarea durabilă a resurselor naturale.


Despre obiectivele proiectului ne-a spus mai multe Miriam Vîlceanu, consilier pe proiecte europene din Primăria Reșița:

”Proiectul presupune renovarea, în Serbia, a unei săli de sport și în același timp eficientă din punct de vedere energetic, iar în Reșița dotarea Complexului Municipal de Sport și Sănătate ”Ioan Schuster” cu 90 de panouri solare, care vor ajuta la încălzirea apei, astfel încât cheltuielile cu încălzirea apei să fie reduse. Lucrările sunt scoase la licitație pe un sistem specializat pentru proiectele transfrontaliere. În momentul de față achiziția este deschisă și până în 20 februarie se pot depune ofertele. După recepția lucrărilor se vor organiza un concurs de înot la Reșița și un turneu de handbal la Pancevo, la care vor lua parte sportivi din cele două orașe. Lucrările vor fi finalizate până în luna iulie 2019.

În cadrul acestui proiect a avut loc un seminar “Îmbunătățirea impactului eficienței energetice și a energiei regenerabile – abordare integrată în proiectarea clădirilor eficiente din punct de vedere energetic”, eveniment organizat în scopul maximizării efectului de diseminare al proiectului.
Într-o lume în care energia și protecția mediului sunt tot mai importante, seminarul organizat și-a propus găsirea de soluții pentru un viitor mai bun pentru generațiile care vin.
Astfel, specialiștii din sectorul public, arhitecți, dezvoltatori, specialiști din domeniul investițiilor, lucrărilor publice și departamentelor de proiectare din sectorul public și privat s-au reunit pentru a schimba experiențe și a găsi soluții pentru utilizarea unor alternative inovatoare în cazul proiectării clădirilor publice, dar și private, pentru reducerea cheltuielilor privind consumul de energie, dar și pentru eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic.


Cristina Corocan