Timișoreanul Horia Colibășanu povestește despre ascensiunile sale pe vârfuri de peste 8.000 de metri

136

Horia Colibășanu, alpinistul român cu cele mai multe ascensiuni pe vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine, și Laura Mareș, prima alpinistă din România care a urcat pe vârful Ama Dablam, prezintă ascensiunile din 2018.

Colibășanu a ales o provocare dificilă în 2018, un proiect deosebit care presupunea parcurgerea unei rute greu accesibile în Himalaya, cu expunere timp de câteva zile la altitudine de peste 8.000 de metri. A renunțat în momentul în care el și partenerul său, alpinistul slovac Peter Hámor, au văzut că viața le este în pericol. Expediția a fost cu multe momente de așteptare, încercări de ascensiune, dar mai ales riscuri.

Laura Mareș a urcat în 2018 pe vârful himalayan Ama Dablam (6812m), considerat cel mai frumos munte din lume. În echipă cu Justin Ionescu, antrenor de alpinism și escaladă, Laura Mareș a avut o ascensiune fără oxigen suplimentar și șerpași. A fost o expediție solicitantă, foarte tehnică, pentru care s-a pregătit un an de zile cu multe antrenamente diferite săptămânale.

Cei doi sportivi invită iubitorii de munte să urmărească filmele expedițiilor, proiecțiile fiind urmate de scurte sesiuni de întrebări.
În 13 februarie, vor avea loc două sesiuni de la ora 19.00 și de la ora 20.30 la Universitatea de Vest din Timișoara.


Cristina Corocan