Laura Codruţa Kövesi este prima opţiune pentru funcţia de procuror-şef european

93

Fostul procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, este prima opţiune a comisiei care a selectat propunerile pentru funcţia de procuror-şef european.

Fosta şefă a DNA este urmată de procurori din Franţa şi Germania. Calificările şi experienţa acestor candidaţi au fost catalogate a fi cele mai înalte pentru postul de procuror-şef european, ţinând cont de criteriile stabilite în regulamentul Consiliului şi în anunţul pentru acest post – se precizează în documentul trimis preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani şi ministrului justiţiei Tudorel Toader, întrucât ţara noastră deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit unor surse europarlamentare, propunerile au fost înaintate Comisiei de Libertăţi Juridice şi vor fi dezbătute în procedură de urgenţă. Votul din Parlamentul European şi cel din Consiliul Uniunii Europene va avea loc la finalul lunii februarie, începutul lunii martie. Procedura de selecţie a procurorului-şef european nu depinde de ţara din care este candidatul, fiind una exclusiv europeană.

Noul Parchet European va colabora îndeaproape cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, pentru a detecta şi investiga cazurile de fraudă din întreaga Uniune Europeană. Parchetul European va avea competenţa de a cerceta şi de a urmări penal cazurile de infracţiuni care aduc atingere bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda legată de fondurile europene. Potrivit regulamentului Consiliului, numirea procurorilor şefi europeni este făcută de comun acord de Parlamentul European şi Consiliu.

RRA