5 februarie – Ziua Siguranţei pe Internet

307

Sloganul campaniei din acest an, ”Împreună pentru un internet mai bun”, este o chemare la acţiune pentru ca toate părţile interesate să-şi unească forţele şi să îşi îndeplinească misiunea în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, şi în special pentru utilizatorii tineri.

Anul acesta, Ziua Siguranţei pe Internet este marcată pretutindeni în lume, în evenimentele organizate fiind implicate peste 140 de ţări, potrivit https://www.betterinternetforkids.eu/

Această zi are drept scop sensibilizarea cu privire la utilizarea în siguranţă a tehnologiei digitale. Cu prilejul Zilei Siguranţei pe Interneţ milioane de persoane sunt solidare scopului misiunii de a face internetul un loc unde fiecare poate să utilizeze tehnologia în mod responsabil, cu respecţ în mod critic şi creativ, conform site-ului https://www.facebook.com/SaferInternetDay.

Ziua Siguranţei pe Internet este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, în mai multe ţări ale lumii, şi are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil în ce priveşte tehnologia online şi telefoanele mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi.

Marcarea Zilei Siguranţei pe Internet oferă posibilitatea de a evidenţia utilizările pozitive ale tehnologiei precum şi rolul pe care toţi îl putem avea în crearea unei comunităţi online mai bune şi mai sigure. În evenimente se pot implica tineri, părinţi, îngrijitori, profesori, companii etc.

În 2018, cu prilejul Zilei Siguranţei pe Interneţ a fost lansată campania de conştientizare #SaferInternet4EU, care promovează siguranţa online, educaţia în domeniul mass-media şi igiena cibernetică în rândul cetăţenilor europeni de pretutindeni. Campania #SaferInternet4EU continuă şi în 2019, se menţionează pe site-ul https://www.betterinternetforkids.eu/.