[VIDEO-AUDIO] Înainte de a obține permisul de conducere tinerii pot avea licență de zbor. La nici 18 ani reșițeanca Tiana Ile este pilot sportiv

866

4 tineri piloți sportivi din Caraș-Severin au primit zilele trecute licența de pilot pentru aeronave ultraușoare din partea Aeroclubului României.

În direct la Radio Reșița comandantul Aeroclubului Caransebeș, Cristian Iorgov i-a oferit Tianei Ile din Reșița această licență.

La nici 19 ani Tiana deține licența de pilot pentru aeronave ultraușoare. Momentul de imensă bucurie a fost surprins în emisiunea ”Pe frecvențe”:

”M-am îndrăgostit de la primul zbor de acest sport. Am așteptat să împlinesc 16 ani pentru a urma aceste cursuri. Au fost emoții mari la primul zbor, dar am fost atât de încântată de sentimentul de a mă afla în aer. A fost foarte frumos și niciodată nu am simțit teamă în avion. La nici 18 ani, după ce am parcurs toate etapele, am zburat singură, în simplă comandă. Mă simt împlinită și să dețin licența este uimitor”, a spus Tiana Ile.

Tiana a și sărit cu parașuta de la o altitudine 3000 de metri pe când nici nu avea 17 ani și intenționează să urmeze cursurile de parașutism. Își dorește să acumuleze experiență și să piloteze un avion mai mare și are toate șansele să devină căpitan pe o aeronavă.

Cei patru tineri care au primit licență de zbor sunt: Cristi Alexandru Daniel, Denisa Văcărescu,Tiana Ile, Orlandu Țuican.

Există și un record înregistrat la Aeroclubul Caransebeș în ceea ce privește timpul în care un adolescent a dobândit abilitățile necesare pentru a zbura singur. Sotilian Mîțu zburat singur la a 51-una decolare.

Adolescenții obțin această licență înainte de a intra în posesia unui permis de conducere.Înainte de obține permisul de conducere, tinerii pot obține brevetul de pilot, undeva pe la vârsta de 16 și jumătate. Etapele sunt multe și deloc ușor de parcurs. Astfel că dintr-un număr de 40 de tineri, cam 4 ajung să devină piloți. Anul acesta la Aeroclubul din Caransebeș s-au înscris 20 tineri, fete și băieți.

Cursurile încep de în data de 9 februarie și se vor desfășura la final de săptămână, timp de 6 săptămâni.

După cele 6 săptămâni, în care vor parcurge cele 9 materii de bază, tinerii vor susține un examen intern, urmat de vizita medicală, și apoi toate actele vor fi trimise la București. După analizarea documentelor se va emite aprobarea de zbor. Vor fi luate în considerare toate elementele, mai ales vârsta și rezultatele de la examen. Aprobarea de zbor este valabilă 1 an de zile. După aceasta mai urmează o perioadă de pregătire practică la sol, în fața avionului, în hangar. Apoi se va trece la zborul propriu zis.

Important este că tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 23 de ani nu vor plăti nimic pentru a urma aceste cursuri.

Aeroclubul României a deschis perioada de înscrieri la cursurile teoretice şi practice pentru obţinerea licenţelor de paraşutisţ pilot planor, pilot avion ultrauşor şi pilot avion PPL. Înscrierile se fac până în data de 8 februarie.

23 de ani este vârsta maximă până la care cursurile se fac gratuiţ dacă există persoane adulte care doresc să obţină brevetul de pilot pilot planor, pilot avion sau aeronave ultra uşoare atunci doar contra cost, în jur de 5000 de euro. O oră de zbor ajunge la 113 euro. Cu banii aceştia se poate obţine licenţa de pilot.

Detalii puteți găsi și pe pagina Aeroclubului României: http://aeroclubulromaniei.ro/?fbclid=IwAR2AAdNXh5uu3oM18o17WO_frqLnPVpDvnFUsj7kJoR_GmSscEYp7mDa7cE



Cristina Corocan