Comisia economică din Senat va avea discuţii cu ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici

127

Comisia economică din Senat are programate astăzi discuţii cu ministrul finanţelor despre impactul măsurilor luate prin Ordonanţa de urgenţă 114, care introduce noi taxe.

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, este aşteptat de la această oră la Comisia economică. De altfel, el a sosit deja în Parlament pentru a analiza, alături de senatori, Ordonanţa de urgenţă 114, aşa-numita “ordonanţă a lăcomiei”. Documentul adoptat în luna decembrie de guvern instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic, precum şi pe activele din sistemul bancar, în funcţie de nivelul ROBOR.

De altfel, despre modul de stabilire a acestui indice este invitat să vină cu lămuriri şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, tot la Senat. Preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, l-a invitat şi pe acesta la Comisie, însă purtătorul de cuvânt al BNR spunea că reprezentantul băncii nu va participa la şedinţă, deoarece ar fi nevoie mai întâi de o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Anterior acestei şedinţe de astăzi, senatorul Daniel Zamfir solicita BNR să schimbe modalitatea prin care se decide ROBOR şi arăta că mecanismul este viciat. În replică, reprezentanţii BNR au explicat că mecanismul este transparent şi au respins acuzaţiile senatorului.