Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene

38

La Bucureşti au loc de-a lungul săptămânii trei reuniuni majore, în cadrul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

Se va marca mai întâi Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, va urma apoi Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din statele membre, iar săptămâna se va încheia cu Reuniunea informală a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană.

Ziua Europeană a Protecţiei Datelor e celebrată pe 28 ianuarie de către toate statele membre ale Consiliului Europei, care aniversează adoptarea în 1981 la Strasbourg a Convenţiei pentru protecţia persoanelor, referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal.

Reuniunea de la Bucureşti este organizată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Reuniunea are o încărcătură specială, în condiţiile în care digitalizarea este în topul priorităţilor preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, iar instituţiile şi statele au stabilit o strategie şi termene clare pentru tot ce ţine de digitalizarea continentului, astfel încât economia europeană să devină tot mai competitivă pe plan global.

În plus, subiectul protecţiei datelor a devenit tot mai sensibil, în contextul atacurilor repetate atribuite hackerilor ruşi în diverse ţări ale Uniunii, dar şi în contextul alegerilor europarlamentare din luna mai, pentru care se fac pregătiri de contracarare a influenţelor străine, astfel încât votul să fie unul corect şi ferit de derapaje propagandistice.

Următoarea reuniune găzduită la Bucureşti va fi cea a miniştrilor apărării din statele membre, şi care presupune discuţii aprofundate pe fondul, dar şi în anticiparea unor modificări substanţiale ale contextului politic şi cadrului instituţional la nivelul Uniunii generate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, alegerile pentru Parlamentul European în luna mai şi schimbarea după scrutin a echipei de la Comisia Europeană.

Organizatorul reuniunii este Ministerul Apărării Naţionale.

Săptămâna se încheie cu Reuniunea informală de tip Gymnich a miniştrilor de Externe din statele membre.

Întâlnirea va fi găzduită de ministrul de externe Teodor Meleşcanu şi va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Politica Externă Federica Mogherini.

Sunt programate două sesiuni de lucru ale miniştrilor privind toate temele mari ale agendei internaţionale.

De asemenea, în concordanţă cu menţinerea politicii de extindere promovată de România, va exista şi o sesiune de lucru a miniştrilor din statele membre cu cei din statele care aspiră să adere la Uniune.

RRA