[FOTO] Michel Legrand, creatorul temelor filmelor ”Umbrelele din Cherbourg” și ”Domnișoarele din Rocherfort”, ne-a părăsit!

191

Compozitorul, aranjorul și dirijorul francez Michel Legrand, creatorul temelor filmelor ”Umbrelele din Cherbourg” și ”Domnișoarele din Rocherfort”, a decedat în această noapte la Paris, la vârsta de 86 de ani, a anunțat sâmbătă purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

Michel Legrand s-a născut pe 24 februarie 1932 în cartierul Ménilmontant din Paris. Părinţii lui erau Raymond Legrand şi Marcelle Der Mikaëlian. Michel Legrand a studiat pianul la Conservatorul din Paris între 1942 şi 1949 la  clasa profesoarelor Lucette Descaves şi Nadia Boulanger.

A fost un compozitor, aranjor, dirijor şi pianist francez, de origine armeană , celebru pentru muzica sa de film, semnând coloanele sonore ale filmelor „Umbrelele din Cherbourg” şi „Domnişoarele din Rochefort”, care au lansat comedia muzicală franceză, el a realizat-o şi pe cea pentru „Piele de măgar/ Peau d’âne”, în regia lui Jacques Demy.

În cursul unei cariere de peste 50 de ani care, i-a adus renume mondial şi trei premii Oscar pentru cântecul „Les Moulins de mon cœur”, de pe coloana sonoră a filmului „Afacerea Thomas Crown” din 1969, apoi pentru „Vara lui ’42/ Un été 42” (1972) şi „Yentl” (1984) ,Michel Legrand a devenit celebru.

Michel Legrand a lucrat cu unii dintre cei mai mari artişti, de la Ray Charles la Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet şi Édith Piaf.

Mai întâi, acompaniator şi aranjor pentru cântăreţi, Michel Legrand a început să compună muzică de film în anii 1960, odată cu apariţia noului val în cinematografie, lucrând pentru Agnès Varda, Jean-Luc Godard şi mai ales pentru Jacques Demy.

În plină glorie, el a decis să se stabilească în SUA în 1966.

„A fost un adevărat risc să părăsesc Franţa şi să merg la Hollywood fără să am vreun angajament clar”, scrie el în autobiografia sa în care califică acest pas drept un joc la ruleta rusească.

Michel Legrand a compus muzica pentru o versiune scenică a „Peau d’âne”, aflat pe afiş din noiembrie 2018 la Teatrul Marigny din Paris.

Anul acesta avea programate concerte în luna aprilie la Paris.

Anca Bica Bălălău

Sursa: wikipedia