Noi manifestaţii ale Vestelor galbene din Franţa

87

În Franţa sunt aşteptate, astăzi, noi proteste ale aşa-numitelor Veste galbene, care ies în stradă la fiecare sfârşit de săptămână. Ca urmare a violenţelor înregistrate la manifestaţiile precedente, poliţiştii francezi sunt dotaţi, începând de astăzi, cu camere de filmat pentru a identifica mai uşor pe cei agresivi, dar şi pentru a putea demonstra că nu comit abuzuri.

Mobilizarea s-a făcut, ca de obicei, pe Facebook, iar pentru Paris sunt anunţate cel puţin patru manifestaţii separate ale Vestelor galbene, care, de data aceasta, au fost declarate la prefectură. Unul dintre grupurile de iniţiativă propune pentru prima dată o noapte galbenă, în sensul ca defilările să fie urmate de o adunare publică în Piaţa Republicii toată noaptea.

Proteste au fost anunţate şi în alte oraşe; participare importantă se aşteaptă să fie la Toulouse şi Bordeaux. Toţi fac apel la desfăşurarea manifestaţiilor în limitele traseelor stabilite şi fără violenţă.

Poliţiştii au anunţat că sunt pregătiţi să facă faţă oricăror eventuale derapaje, după cum asigura aseară secretarul de stat în Ministerul de Interne, Laurent Nuiez. Pentru prima dată, astăzi, poliţiştii vor fi dotaţi cu sisteme de camere de filmat pentru a-i înregista pe eventualii agresori, dar şi pentru a putea dovedi ulterior că au acţionat conform legii împotriva acestora.

În paralel, o parte dintre francezii care nu mai suportă ca ţara să fie paralizată în fiecare sâmbătă s-au reunit sub numele de Fularele roşii şi anunţă că vor manifesta maine, la Pariş pentru a le cere Vestelor galbene să pună capăt acestor proteste care au degenerat de fiecare dată în violenţe de stradă.

sursa foto blacknews.ro