[FOTO] Sabin Dorohoi revine cu ”Banatul Montan -Calea Apelor”, episodul 2:ACASĂ!

Sfârşitul lunii ianuarie aduce reşiţenilor o nouă întâlnire cu regizorul Sabin Dorohoi şi trilogia numită ”Banatul Montan” ce a ajuns la cel de-al doilea episod!

Bănățeanul nostru, cu rădăcini la Reșița și Bocșa, Sabin Dorohoi,  fost  elev  al Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița şi absolvent al  Universităţii Hyperion din București-unde a studiat regia la Facultatea de Film, a pregătit o nouă surpriză reșițenilor, ştiindu-se că a făcut cunoscute frumusețile din Banat și pe cele ale României, prin deja celebrul film „Transylvania Dragon” , acum pregătește o reîntâlnire inedită la un an după lansarea primului episod al unui proiect ambițios de documentar turistic despre zona sa de baștină -”Banatul Montan – Episodul 2 –Calea Apelor”.

Bucuros, Sabin Dorohoi a declarat:

„Mi-am propus ca în trei ani, din 2017 și până în 2020, să produc o trilogie numită ”Banatul Montan” care să cuprindă o parte din poveștile, legendele și locurile inedite din această regiune magică. Așa că după lansarea de anul trecut a primului episod și un alt an de muncă, am ajuns la momentul lansării celui de-al doilea episod al trilogiei. De această dată abordarea este diferită: daca primul episod a avut o voce narativă omniscientă a binecunoscutului actor mihai Constantin, dar care nu era prezent în filmare, de această dată există o prezentatoare, Ancuța Dorohoi – sora mea, care merge ”in corpore” prin 26 de atracții turistice din Caraș-Severin și descoperă alături de spectatori povești, legende și informații turistice din regiune. O altă noutate față de primul episod este că de această dată avem o muzică originală, superbă, inspirată din folclorul bănățean compusă special pentru acest film de compozitorul Eduard Dabrowski Boboia. Iar afișul filmului este desenat de ”penelul digital” al pictorului nostru reșițean Bogdan Piperiu.

Banatul Montan – Episodul 2 –Calea Apelor” a fost un proiect foarte elaborat, pentru că au fost o serie de etape elaborate prin care filmul a trecut până la forma finală: a durat câteva luni până a fost adunată documentația necesară și s-a scris scenariul. Apoi două luni de filmări în tot județul. Și nu în ultimul rând, au fost încă aproape trei luni de post-producție până la finalizarea efectivă. De aceea costurile pentru un proiect de o asemenea complexitate sunt destul de mari. Și cea mai grea etapă din realizarea filmului a fost finanțarea. Tocmai de aceea suntem foarte recunoscători partenerilor noștri care ne-au susținut pentru realizarea acestui demers”.

Premiera filmului”Banatul Montan – episodul 2 – Calea Apelor” va avea loc luni, 28 ianuarie, ora 18:30 ,la  Cinema Dacia din Reșița și marți 29 ianuarie, ora 18:00 la Cinematograful Luna 3D din Caransebeș. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Sabin Dorohoi este şi cel care a realizat regia filmului SW!M,al cărui protagonist, Avram Iancu a predat alături de reşiţeanul nostru o lecţie de patriotism întregii ţări.

 Este laureat al peste 35 de nominalizări și premii naționale și regizorul multor scurt-metraje, din care amintim:

„Calea Dunării”, „Fata din Transilvania”, film în care rolul principal îl are Maia Morgenstern,  sau „Clopotul”,  filme care l-au consacrat  pe Sabin Dorohoi ca pe  un regizor de excepție după nominalizări sau premii la cele mai importante evenimente de film, cum este Festivalul de film Est European organizat la Hollywood, Festivalul de Film din Sardenia, Festivalul „Palm Springs ShortFest” din Statele Unite ale Americii, TIFF, Festivalul de Film de la Roma, Geneva, Reykjavic, Chicago sau Regensburg. Sabin Dorohoi este realizatorul videoclipului piesei „De la capăt”, cu care trupa Voltaj a reprezentat  România la Eurovision, în Austria, iar  după ce trupa a decis să folosească secvențe din acest film pentru videoclip, scurt metrajul „Calea Dunării” a devenit cel mai vizionat film românesc de pe youtube.

Drept mulțumire, pentru gestul său de patriotism local, să îl primim în inimile noastre, acolo unde fiecare reșițean păstrează Reșița ca pe o taină și o mândrie a destinului.

Mulțumim, Sabin Dorohoi!

Anca Bica Bălălău

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles