[FOTO] Flavian Savescu organizează GPU Photo Festival, în premieră, în România!

Motto: „O fotografie este un secret despre un secret. Cu cât îți spune mai multe cu atât știi mai puțin.”Diane Arbus

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea. Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii aducem pe calea undelor în casele şi sufletele voastre, oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, de la ora 22, la emisiunea „Singuri, dar împreună”, fotograful Flavian Savescu, un om care îmbină perfect arta fotografică și aplicarea legii, comisar de poliţie în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice,  participant la peste 80 de saloane de artă fotografică,  naționale și internaționale, peste 750 de acceptări, peste 125 de lucrări distincte acceptate; 48 premii, inclusiv 13 medalii de aur, argint și bronz, mențiuni, diplome și alte premii. Are fotografii expuse în 24 de țări din întreaga lume în urma premiilor și acceptărilor in saloanele de artă fotografică;26 expoziții, inclusiv 8 expoziții personale și 17 expoziții de grup în România, Germania, Austria și Ungaria, fiind, deasemenea  laureatul unor premii obținute în Serbia și mai apoi în Argentina, o fotografie cu Cascada Bigăr a obţinut medalia de argint în Rusia.

Flavian Savescu este și cel care din pasiunea pentru arta fotografică a pus Reșița pe harta mondială a artei fotografice, organizând primul Salon Internațional de Artă Fotografică AL Banatului de Munte în municipiul de pe Bârzava.

Invitatul nostru, Flavian Savescu,profesor de artă fotografică la Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu” din Reșița și președinte al Foto Club Banatul Montan, este reprezentantul Global Photographic Union, o asociație cu peste 1.200 de membri fotografi în întreaga lume. Totodată având și calitatea de prieten al liderului asociației elene, Metzakis Manolis, la rândul său absolvent de facultate la Cluj Napoca, au decis ca ce-a de-a cincea ediție a  GPU Photo Festival, în perioada 13 – 21 iulie, organizat o dată la 2 ani, să aibă loc în România, în anul 2019,  după ce în 2011 a avut loc în Italia, în 2013 – în Turcia, 2015 – Maroc și în 2017 – în Grecia.

Acest festival este unic în România şi determină o promovare turistică deosebită,prin faptul că faptul că fiecare fotograf va include mai apoi în portofoliul său imaginile surprinse aici pe care le va expune ulterior la diverse evenimente de pe mapamond.

La cea de-a cincea ediție a GPU Photo Festival vor participa peste 100 de fotografi din întreaga lume, care vor avea ocazia să surprindă imagini unice din zona Cluj Napoca – Sighișoara – Turda – Maramureș, printr-un traseu foarte bine pus la punct, cu obiective ideale pentru a fi fotografiate.

Să ne amintim că legendarul fotograf Henri Cartier-Bresson a fost primul fotograf dintr-o țară capitalistă căruia i s-a permis să facă fotografii și în România, dar și în alte țări din lagărul comunist, dovadă fiind anul 1952 când a publicat „The Decisive Moment”, un portofoliu alcătuit din 126 fotografii din Est și din Vest, cu o copertă desenată de pictorul Henry Matisse.

„Fotografia nu e ca pictura; există o fracțiune de secundă de creativitate. Ochiul tău trebuie să vadă compoziția ca o expresie a ceea ce iți oferă viață și tu trebuie să intuiești când să declanșezi aparatul. Acesta este momentul de creativitate al fotografului.Dacă l-ai ratat, e pierdut pe vecie!”, declara Henri Cartier-Bresson. Nu camera fotografică este esența, ci fotograful din spatele ei.

În timpurile noastre, un urmaș al său pe meleagurile Banatului de Munte, este Flavian Săvescu- prieten al radioului reșițean, un om a cărui mare pasiune a fost, este și va fi fotografia.

La numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62 puteți intra în direct cu oaspetele nostru.

Pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 0315.04.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio România Reşiţa.

Epilog: „Fotografia e o reacție imediată care conturează meditația.” Henri Cartier-Bresson

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles