2019 va fi marcat de fenomene meteo extreme

476

Anul 2019 va fi marcat de aceleaşi fenomene extreme, pe care le-am avut în anii trecuţi, atrag atenţia meteorologii.

Este vorba de perioade de secetă, alternate cu intervaluri de precipitaţii abundente. Se menţine tendinţa globală de schimbare a climei iar, în aceste condiţii, agricultorii sunt sfătuiţi să se informeze constant în legătură cu evoluţia vremii.

Estimările meteorologilor arată că până la mijlocul lui februarie vom avea valori ale temperaturii şi ale precipitaţiilor apropiate de mediile multianuale. Temperatura va fi uşor mai ridicată în nord-est şi sud-vest în timp ce în restul ţării va fi uşor mai scăzută. Precipitaţiile vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, în special în nord.

Elena Mateescu, director general al Agenţiei Naţionale de Meteorologie a declarat ca în prima jumătate a lunii februarie, din perspectiva regimului de precipitaţii, tendinţa spre valori excedentare se menţine în aproape toată ţara. Vor fi şi situaţii în care valorile de precipitaţii care pot depăşi uşor 30 de litri pe metru pătraţ să se înregistreze pe secvenţe scurte de timp şi să capate caracterul unui episod sever.

Meteorologii avertizează însă, că temperaturile continuă să crească la nivel global. Aşa că 2019 va fi marcat de aceleaşi fenomene extreme cu care ne-am obişnuit. Perioadă de secetă accentuată, punctate de furtuni severe şi inundaţii.

Estimarea centrului britanic anticipează posibilitatea ca anul 2019 să înregistreze în continuare o tendinţă de creştere, şi anume, cu 1,1 grade Celsiuş comparativ cu perioada preindustrială 1850 -1900.