O delegaţie a Guvernului României pleacă luni la Strasbourg

29

O delegaţie a Guvernului României pleacă luni la Strasbourg, unde premierul Viorica Dăncilă va prezenta priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Sesiunea plenară a Parlamentului European are loc marţi, însă şi luni sunt prevăzute o serie de evenimente oficiale, precum întâlnirile pe care le au o parte a membrilor delegaţiei româneşti cu responsabili europeni sau cina oficială oferită de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii cabinetului său vor discuta astăzi şi mâine, la Strasbourg, împreună cu eurodeputaţii, priorităţile preşedinţiei române a Consiliului UE.

Din rândul dosarelor pe care le va gestiona România, Brexitul este unul foarte importanţ iar premierul român a afirmat de mai multe ori că ţara noastră este interesată să protejeze drepturile sociale ale cetăţenilor săi care lucrează în Marea Britanie şi după ieşirea acesteia din Uniune.

Viitorul buget al UE este un alt dosar delicat de care se va ocupa ţara noastră, iar premierul Viorica Dăncilă şi-a propus să facă paşi importanţi înainte pentru constituirea acestui bugeţ mai ales că şi în viitor, acesta trebuie să finanţeze politicile europene comune importante, cum ar fi politica agricolă şi cea de coeziune.

Un alt dosar foarte important este cel legat de migraţia în spaţiul european. Viorica Dăncilă a subliniat că trebuie ajuns la un consens între ţările europene în problema azilului.

Deputaţii europeni vor discuta miercuri despre retragerea Regatului Unit din UE, dar şi despre autovehiculele autonome. Maşinile fără şofer vor intra pe piaţa europeană anul viitor. Eurodeputaţii vor fonduri suficiente pentru susţinerea sectorului şi reguli adecvate de siguranţă şi responsabilitate.

Joi, europarlamentarii îşi propun să voteze noi reguli, care vor restrânge accesul la fonduri pentru statele membre care nu respectă statul de drept şi au probleme cu independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei.

RRA