Astăzi are loc lansarea oficială a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene

120

Cele mai înalte oficialităţi ale Ununii Europene vin astăzi la Bucureşti, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Ceremonia va avea loc, deseară, la Ateneul Român din Capitală. Cu aceasta ocazie preşedintele Comisiei, Jean Claude Juncker va ține un discurs astăzi. Discursuri vor susține și premierul Viorica Dăncilă, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cele mai înalte oficialităţi ale Ununii Europene vin astăzi la Bucureşti, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România. Ceremonia va avea loc, deseară, la Ateneul Român din Capitală.

Momentul va fi marcat de asemenea, de la ora 20, printr-un un concert susținut de Orchestra Uniunii Europene care va interpreta Rapsodia Română numărul 1, de George Enescu şi Oda Bucuriei, de Beethoven, devenită, din 1985, Imnul Uniunii Europene. Concertul va fi transmis în direct și de postul nostru de radio.
Ţara noastră trebuie să gestioneze în aceste 6 luni teme importante precum viitorul buget al Uniunii Europene, Brexitul, alegerile europarlamentare, politica agricolă şi de coeziune. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în această dimineaţă la Radio România Actualităţi, că dosarul cel mai dificil este bugetul comunitar. Premierul Viorica Dăncilă a precizat că ţara noastră îşi propune să avanseze cât mai mult posibil în dosarul complex al viitorului buget al Uniunii Europene. Premierul a subliniat că de acest buget depinde buna desfăşurare a politicilor comune ale Uniunii Europene, cum ar fi politica de coeziune şi politica agricolă comună.
Viorica Dăncilă: „De cadrul financiar multianual, de modul în care vom gestiona acest dosar vor fi avute în vedere şi celelalte politici, fie că vorbim de politicile tradiţionale, şi mă refer la politica agricolă comună sau politica de coeziune, fie că ne referim la migraţie, politica externă, tot ceea ce vom hotărî pentru următoarea perioadă şi ceea ce va avea impact în fiecare stat membru va depinde de modul în care gestionăm cadrul financiar multianual”.
Brexit-ul este un alt dosar. Premierul a subliniat că România doreşte ca şi în viitor relaţia cu UE – Marea Britanie să conţină aplicarea principiilor de coordonare a sistemelor de securitate socială care sunt în bebeficiul cetăţenilor europeni din Marea Britanie, dar şi al cetăţenilor britanici din UE.