Lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene

100

Ceremonia oficială de lansarea a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene va avea loc joi seara, la Ateneul Român. A doua zi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face declaraţii împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă.

Tot săptămâna aceasta va avea loc la Bucureşti prima reuniune a comisarilor Uniunii.

Vizita colegiului comisarilor nu este pur ceremonială, pentru că oficialii europeni au programate discuţii pe teme concrete la guvern cu miniştrii români. De asemenea, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. De altfel, şeful statului a atras atenţia că începem în forţă mandatul la Consiliul Uniunii Europene.

Klaus Iohannis: “Începem acum, practic, direct cu preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Vom avea vizita Comisiei Europene, pentru a începe în forţă această preşedinţie. Sunt convins că vom face faţă bine”.

România şi-a fixat coeziunea ca motto al preşedinţiei Consiliului Uniunii, pentru că acest principiu este fundamental pentru evoluţia proiectului european, a explicat premierul Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: “Toate acţiunile pe care le vom derula în următoarele şase luni vor fi pentru susţinerea şi consolidarea acestui concept de coeziune, pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană. Vom acţiona pentru reducerea diferenţelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre”.

Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene are ca prioritate în primele trei luni ale mandatului să finalizeze dosarele legislative care depind de colaborarea cu Parlamentul European, a anunţat la postul nostru de radio ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba. El a precizat că tot acum avem de administrat şi un eventual Brexit fără acord cu Uniunea.

Ministrul George Ciamba a mai spus că a doua parte a preşedinţiei române a Consiliului Uniunii va fi dedicată summitului de la Sibiu pentru viitorul Europei. Ministrul Ciamba a adăugat că România va trebui să aibă o poziţie imparţială ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, dar în acelaşi timp, să reuşească să găsească majorităţi calificate care să permită ajungerea la o poziţie comună la nivelul Consiliului în ce priveşte diverse dosare care sunt pe agendă.

Şi tot joi seara, Ateneul va găzdui concertul inaugural al preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Programul va fi susţinut de orchestra Uniunii, formată din muzicieni din toate statele membre. România va fi reprezentată de Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii “George Enescu”. Dirijorul concertului va fi Ion Marin.

RRA