„Timpul ceasurile-şi plimbă, Îmbrăcate în civil”… Pornind de la aceste versuri, aș parafraza- moartea, ceasurile-și plimbă și ne îndoliază limba și literature română… pentru că orice poet dus în cătănia veșniciei ne îngenunchează în zalele lutului din care nu mai putem evada… astăzi, 5 ianuarie, l-am pierdut și pe Emil Brumaru, poetul născut peste Prut, pe  25 decembrie 1938,  în Basarabia, fiul lui Grigore Brumaru, funcționar CFR, și al Elisabetei, învățătoare.

După ce a urmat Liceul Național, a devenit student al   Facultății  de Medicină din Iași și apoi medic la Dolhasca, în perioada 1963-1975, pentru ca din anul 1975 să renunțe  la medicină pentru a se dedica exclusiv scrisului.

Scriitorul Liviu Antonesei a anunţat că Emil Brumaru a fost internat în spital, la secţia de terapie intensivă, joi seară, în urma unui atac vascular cerebral. Deşi starea lui se îmbunătăţise, a avut două stopuri cardiace şi a intrat în comă. Din păcate, la ora 23:35, poetul a trecut la cele veşnice.
„În noaptea asta, cu puţin înainte de miezul nopţii, poetul Emil Brumaru s-a retras în rezervaţia de îngeri. E greu să scriu, am amintiri cu el de peste 45 de ani. Pe la jumătatea anilor 70, cînd se năştea şi în mine un fel poet, dintre poeţii ieşeni ai vremii, îmi plăeau cel mai mult cei cinci din generaţia numită 70 – Petru Aruştei, Dan Laurenţiu, Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Emil Brumaru. I-am scris în ordinea în care ne-au părăsit, m-au părăsit. M-am bucurat de apropierea lor, am scris despre ei, i-am iubit mult, îi iubesc şi acum. Emil împlinise de curînd 80 de ani şi era într-o formă de invidiat, cel puţin aşa mi se părea mie. Joi seara, a făcut un ACV, a fost internat la spital şi supus terapiei intensive, în după- amiaza de azi, îşi revenise, a spus poezii asistentelor, a mîncat, a glumit. După cîteva ore, a venit vestea că a avut două stopuri cardiace şi a intrat în comă. Am sperat totuşi într-un miracol. Nu s-a petrecut. La 23, 35 a plecat. A plecat, nu a murit, îngerii nu mor niciodată, se retrag numai în Rezervaţia de Îngeri, aşa cum acum nu foarte multă vreme, prietenul nostru comun Luca Piţu s-a retras în păpuşoi. La revedere, nu adio, prietene. Dacă ţi-am greşit cu ceva vreodată, te rog să mă ierţi. Multă putere Andreea, voi fi oricînd la dispoziţia ta…,” a scris Liviu Antonesei pe blogul său.

Apreciat în egală măsură atât de critica literară, cât și de publicul larg, reușește să impresioneze și prin personalitatea sa non-conformistă.

A debutat  în revista Luceafărul, debut editorial cu două volume, ambele publicate în 1970, Versuri și Detectivul Arthur.

A  avut  rubrici în România literară,și în presa de specialitate ieșeană, dar  a  fost extrem de activ  pe Internet.  Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franța, Anglia.

“Pentru mine, scrisul e o treabă… cu cântec. Chiar şi pe stradă când merg, se întâmplă să simt un ritm pe gol, ca o ondulare fără cuvinte. Scrisul vine după, ca o completare a ceva deja existent. Atât de puternică e aceasta melodie interioară, încât uneori nu reuşesc să ţin pasul cu dânsa. E o senzaţie colosală”, mărturisea regretatul poet Emil Brumaru

 A fost distins cu  Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, în anul 1970,Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” -2001, pentru Opera Omnia sau Premiul de Excelență la ediția a XXVI-a a Festivalului „George Bacovia”, 2005, pentru întreaga activitate scriitoricească.

Născut acum 80 de ani, într-o zi de Crăciun, Emil Brumaru a trecut înainte de Bobotează în straiele morții, părăsind această lume complexată de propriul ger sufletesc și spiritual.

“Rodul săptămânii ,Cade-n palma mâinii. Şi-mi rupe din mine 
Aripile fine…”scria poetul fluturilor și poate că poeții seamănă cu fluturii și viața lor e aievea, pentru că nu am văzut niciodată un fluture să mimeze zborul…

Drum lin printre Fluturi,Emil Brumaru!

Anca Bica Bălălău