Prea Sfinţia Sa Lucian a slujit în Parohia Mâtnicu Mare

285

În prima Duminică după Naşterea Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a slujit în Parohia Mâtnicu Mare din Protopopiatul Caransebeş. Ierarhul a binecuvântat exteriorul bisericii parohiale, ce are hramul “Adormirea Maicii Domnului” şi “Duminica Sfinţilor Români”, deoarece în ultima perioadă s-au efectuat lucrări de renovare şi înfrumuseţare. De asemenea, Preasfinţitul Lucian a binecuvântat şi o icoană cu Praznicul Adormirea Maicii Domnului de mari dimensiuni, ce se află pe frontispiciul sfântului locaş.

În continuare a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfânta slujbă au participat foarte mulţi credincioşi, precum şi autorităţi locale. Tuturor celor ce s-au implicat la lucrările de amenajare a bisericii, Preasfinţitul Lucian le-a oferit diplome şi acte de cinstire.

La final, un grup de băieţi au prezentat o scenetă cu tema naşterii Domnului, iar Părintele Episcop i-a răsplătit cu daruri.
Existenţa unei biserici la Mâtnicu Mare este dovedită de faptul că pe sigiliul sătesc ce circula pe la începutul veacului al XVIII-lea era gravată o biserică. Actuala biserică ortodoxă a fost zidită în perioada 1815-1816. În anul 1946 a fost târnosită de Vasile Lăzărescu. Biserica a fost pictată, ulei pe zid, în anul 1932 de către Traian Bălaşa, apoi a fost repictată în frescă de către Ioan Albulescu în anul 1988.

(Ada Botezan)