De la Academia Navală din Annapolis, Maryland… din nou acasă, pe Valea Cernei, pentru sărbători în familie!

Au trecut şase luni de zile de când tânărul Cornel Barbu din Băile Herculane a absolvit Colegiul Militar din Craiova şi în vara acestui an a început studiile la Academia Navală din Annapolis, Maryland (SUA), fiind primul student din România admis la această Academie în ultimii 10 ani! După primul semestru petrecut în Statele Unite ale Americii, Cornel Barbu a venit acasă, pentru a petrece împreună cu familia sărbătoarea Crăciunului, iar în aceste zile se află în staţiunea de pe Valea Cernei. 

Începutul e întotdeauna mai greu până m-am obişnuit cu limba, cu efortul care se cere, cu cerinţele de acolo, dar acum mi-am făcut prieteni şi chiar m-au ajutat, iar acum nu mai am treabă! Viaţa la Academia Navală este foarte frumoasă, dar trebuie să şi munceşti! este foarte mult efort fizic şi nivelul academic este foarte ridicat, tocmai de aceea învăţăm foarte mult, dar ai resurse şi găseşti ajutor peste tot, în caz că nu te descurci! Mergem mai mult pe latură practică, învăţăm diferite tehnici de a conduce o navă, diferite modalităţi pentru ce se întâmplă în caz de urgenţă, ieşim şi pe fluviu, ca să fie chiar condiţiile pe apă de pe vapor! Vara viitoare vom avea o perioadă de pregătire în care vom ieşi pe ocean, vom vedea chiar cum e viaţa pe vapor! În timpul orelor de studiu ieşim doar în timpul orelor de laborator şi învăţăm cum să comandăm, ce se întâmplă dacă eşti la cârmă, dacă ai grijă de motoare şi tot aşa!

Dacă te gândeşti, este mult perioada de trei ani şi jumătate care mi-a rămas la Academia Navală, dar timpul trece foarte repede, aşa cum au trecut şi aceste şase luni! Nici nu mi-am dat seama că am ajuns acasă, parcă nici nu am plecat, pentru că e o viaţă foarte frumoasă şi mereu ai ceva de făcut, nu ai timp să te plictiseşti! După ce voi absolvi Academia Navală mă voi întoarce în ţară şi voi servi patria! Mă întorc acasă pentru că, vorba aceea nicăieri nu e ca acasă! Cel mai probabil voi reveni acasă la vară şi dacă nu, atunci de Crăciun!, ne-a declarat Cornel Barbu – student la Academia Navală din Annapolis, Maryland (SUA).

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles