[FOTO] În această seară, la ultima ediţie din 2018 a emisiunii „Singuri, dar împreună”: Valentin Văran

325

Radio România Reșița vă este alături oriunde v-ați afla , un reper al României frumoase, un sprijin, un confident și un prieten devotat.Împărțim pe calea undelor cu profesionalismși respect reciproc imformații corecte, opinii și dorința de a păstra adevărul ca prioritate profesională.

În această seară, la ultima ediţie din anul acesta a emisiunii „Singuri, dar împreună”, ora 22,ne întâlnim cu un suflet de artist al României frumoase, Valentin Văran.
„Lumea cuvintelor este o lume abstractă. O convenţie ce transformă întâi gândul în cuvinte, cuvintele se transpun mai apoi în semne, ca la urmă, descifrarea acestora înapoi în gândul cititorului să transmită, ca într-un ciclu, mesajul gânditorului.
Nevoia sufletului de frumos a exploatat acest mecanism, şi gândurile frumoase au ajuns înşiruite în acele semne convenţionale într-o ordine care capătă muzicalitate: poezia. Sute de ani, poezia a însemnat muzicalitatea cuvântului, pe plan secund, sau nu, urmărindu-se mesajul transmis.
Mintea alambicată şi în continuă căutare a omului nu s-a mulţumit cu ceea ce îi oferă limbajul cotidian, şi atunci, a inventat un limbaj propriu poeziei, abstractizând încă puţin, ascunzând mesajul gândit în spatele a ceea ce numim astăzi metafore, fără să dăuneze însă muzicalităţii.
Bine înţeles, asta s-a făcut sub semnul nevoii de libertatea exprimării, sufletul poetului refuzând limitarea convenţionalităţii, a posibilităţilor limitate a limbajului comun de zi cu zi.
Poezia în sine creează o atmosferă în care sufletul să poată respira, să găsească acea beatitudine, să vibreze la cote înalte, ameţitoare… şi câte forme poate căpăta astfel poezia…
Forma poeziei şi a mesajului ei depind doar – de care parte se situează sufletul poetului faţă de extaz: de partea plăcerii sau de partea durerii…căci numai în extaz, ceea ce creează poetul poate fi numit artă… Ca să creeze deci artă, nu maculatură, poetul se supune unei auto-cenzuri, încercând prin actul creaţiei sale, o construcţie monumental-diafană, diferenţa dintre poet şi omul de rând care scrie – făcând-o abilitatea poetului de a caligrafia idei, nu cuvinte.
Fiecare poet încearcă să facă asta într-o manieră unică. În momentul în care apare sclipirea de geniu a unui poet în decursul unei generaţii, apar curente în poezie. Mai poate genera apariţia unui curent însă, tocmai imposibilitatea unora de a urma calea trasată de genialitate…
Aşa a fost şi aşa va fii şi de acum încolo.
Asistăm astăzi, la o „aruncare a poeziei în stradă” după cum a spus într-un poem, Ilena Mălăncioiu. Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, s-a creat şi un curent care să facă asta. Cu o consecvenţă demnă de o cauză mai bună, pseudo-poeţi răsar ca buruienile ca să încâlcească lumea limpede şi onirică a poeziei. O muză dezlânată, adeseori bucolică, transfigurează spirite gregare şi mercantile, erijându-i în poeţi.Poezia modernă ucide chiar conceptul de poezie. Aruncă metafora în calea hazardului interpretărilor. Şi-a pierdut muzicalitatea, a devenit constatativă şi brutală, inconsecventă cu ea însăşi, incompatibilă cu ea însăşi. Această impostură a poeziei este colportată de impostori şi nu poate promova decât impostori.. Curentul format în jurul lor capătă amploare tocmai pentru că, adevăratul POET, acela cu suflet sensibil, se retrage în lumea lui. Pentru POET, poezia nu poate reprezenta un câmp de bătălie, în care câştigă cel care rage mai tare. El nu are aliaţi, nu are de partea lui decât muza, acea energie subtilă ne-dotată cu capacităţi combatante în domeniul concret, real… Poetul adevărat nu dă din coate să se vadă în-şi din-mulţime. El este un visător, nu un luptător. Lupta lui este abstractă, luptă pentru un câştig al ideii de artă, luptă pe care o poartă cu sinele , căutând iluminarea şi desăvârşirea…
Nevoia sufletului de a respira, de a-şi găsi atmosfera în care să respire, a dus la inventarea poeziei. Orice metaforă ce deplasează sensul ideii şi al cuvintelor din plan fizic în plan spiritual este pentru sufletul cititorului setos de poezie, un balon de oxigen. Poezia modernă promovează un proces invers, coborând şi rezumându-se la planul material, şi-atât. Lipseşte VISUL, iar dacă nu lipseşte, adesea e un coşmar… Azi, căutând poezie, sufletul mi s-a sufocat în cuvinte…”mărturiseşte invitatul nostru, Valentin Văran.

La numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62 puteți intra în direct cu Valentin Văran, sau puteți lăsa mesajele voastre pe numărul de WhatsApp: 0739.348.688.

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău