Din cauza condiţiilor meteo deosebite, cod portocaliu şi galben de ninsori, viscol în rafale de vânt puternic, au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii E-Distributie Banat. Printre cauzele care au dus la această situaţie se numără copaci rupţi sub greutatea zăpezii depuse, căzuţi peste liniile de înaltă şi medie tensiune, izolatori sparţi, conductoare contorsionate.

La nivelul E-Distribuţie Banat, începând cu ora 8.00, a fost declarată stare de criză, conform procedurilor interne aflate în vigoare.

În data de 16 decembrie, la ora 16.00, situaţia era următoarea:

  • În regiunea Banat sunt nefuncţionale 8 linii electrice de înalta tensiune: L110 kV Lugoj-Fageţ L110 kV Iaz-Nădrag, L110 kV Bocşa-Câlnic, L110 kV Reşiţa-ICMR (circuit 2), L110 kV Timişoara-Buziaş, L110 kV Vârfuri-Sebiş, L110Kv Iaz-Oţelu Roşu, L110 Lipova-CFR Vărădia. Totodată sunt nefuncţionale staţiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Făget, Nădrag, IURT Lugoj, CFR Lugoj (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune), Sebiş (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune).
  • în judeţul Timiş erau nealimentate 57 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 62 de localităţi.
  • în judeţul Caraş- Severin erau nealimentate 38 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 52 de localităţi.
  • în judetul Arad erau nealimentate 25 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 46 de localitati.
  • în judeţul Hunedoara erau nealimentate 26 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 36 de localităţi.

În teren se afla 91 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor care intervin de sâmbata şi vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor. Totodata au fost mobilizate echipe din zonele Muntenia şi Dobrogea pentru a veni în sprijinul colegilor din Banat.

Intervenţiile sunt îngreunate de condiţtiile meteo severe, de circulaţia rutieră dificilă şi de necesitatea îndepărtării crengilor şi a copacilor rupţi.

(Comunicat Enel)