Ziua Tipografilor în România

66

În fiecare an, la 13 decembrie, în România este marcată Ziua Tipografilor, care a fost reglementată, pentru prima dată prin Hotărârea nr. 2733/1968 privind instituirea Zilei tipografilor din Republica Socialistă România, apărută în Buletinul oficial al RSR nr. 157 din 11 decembrie 1968.

Ziua nu a fost aleasă întâmplător, fiindcă la această dată, cu exact 100 de ani în urmă – la 13/26 decembrie 1918 – , la Bucureşti, a avut loc o mare manifestaţie a tipografilor, care au demonstrat paşnic, iar mulţi dintre ei şi-au sacrificat viaţa, pentru revendicările lor social-economice, precum şi pentru ceea ce numim în zilele noastre, „libertatea presei”.

În acea zi, cei aproape 600 de muncitori tipografi din Capitală au încetat lucrul, îndreptându-se spre Ministerul Industriei si Comertului, alături de reprezentantii desemnati de ei să le revendice drepturile. Cu acestia s-au solidarizat si muncitori de la alte fabrici din Bucuresti. Manifestatia urma să aibă loc în fata Teatrului National. Ajunsi în Piata Teatrului, manifestantii au fost întâmpinati cu focuri de armă de fortele de ordine, după ce, în prealabil, seful garnizoanei Bucuresti, Nicolae Mărgineanu, telefonase prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, cerându-i autorizatia de a interveni împotriva demonstrantilor.

Manifestatia s-a soldat cu victime, morti si răniti, sute de manifestanti fiind arestati si schingiuiti.

Personalităti de seamă ale vietii culturale, artistice si politice (Ion Slavici, Nicolae Tonitza, Gala Galaction) au condamnat cu asprime actul represiv al guvernului.

Eforturile celor care si-au cerut drepturile nu au rămas fără rezultat. Breasla tipografilor a fost prima din România care a reusit să încheie un contract colectiv unitar, la nivel de ramură, pe o durată de un an si jumătate, la data de 22 decembrie 1921. Prin contractul colectiv erau reglementate conditiile de muncă, timpul de lucru, concediile, zilele de sărbătoare plătite de patroni, plata orelor suplimentare, numărul ucenicilor, dreptul de a alege delegati (bărbati de încredere), care să vegheze la îndeplinirea contractului colectiv.

foto Agerpres