28 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și gripa aviară!

Siegfried Mureșan a obținut 28 de milioane de euro din Bugetul UE 2019 pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și gripa aviară. Plenul Parlamentului European a votat, astăzi, Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019. Bugetul cuprinde și solicitarea deputatului european Siegfried Mureșan (PPE / PNL) de a aloca 28 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană (PPA) și gripa aviară.

Cele 28 de milioane de euro vor fi alocate către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană și gripa aviară din România și din celelalte state membre ale UE. „Am votat astăzi, în plenul Parlamentului European, Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019. Forma finală a bugetului cuprinde și 28 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor afectați de pesta porcină africană și gripa aviară, fonduri alocate în urma amendamentelor depuse de mine la proiectul inițial de buget. Având în vedere că 80% din focarele de pestă porcină africană din UE se află pe teritoriul României, acești bani vor ajunge, în mare parte, la fermierii români păgubiți”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

„Alocarea acestor bani este o victorie cu atât mai mare cu cât, până la finalul negocierilor, Guvernul României nu trimisese documentația necesară pentru ca România să beneficieze de fonduri europene din această linie bugetară pentru pesta porcină africană în Bugetul UE 2019. Așadar, a trebuit să conving mai întâi colegii din Parlamentul European, apoi Consiliul UE și Comisia Europeană că România are nevoie de acești bani fără a exista o cerere oficială din partea autorităților de la București.

Dacă această cerere ar fi fost depusă în timp util, cel mai probabil suma obținută pentru despăgubirea fermierilor români din Bugetul UE 2019 ar fi fost mult mai mare. Mai mult decât atât, Guvernul Dăncilă a votat în luna septembrie inclusiv reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor către o a doua linie bugetară din care vor fi sprijiniți fermierii afectați de pestă. Din fericire, această tăiere a fost eliminată din forma finală de buget”, a adăugat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

De același autor

Related Articles