Dirijorul iranian Hossein Pishkar şi violoncelistul Ştefan Cazacu, în concert la Sala Radio

59

Dirijorul Hossein Pishkar – născut în Teheran (Iran) şi stabilit în Germania din anul 2012, unde a dirijat orchestre importante, printre care Staatsorchester Stuttgarţ Düsseldorf Symphony, Gürzenich Orchestra din Köln, Philharmonisches Staatsorchester Mainz, va dirija Orchestra Naţională Radio vineri, 14 decembrie (ora 19:00) într-un concert Elgar/Mahler.

Un alt invitat special al serii de la Sala Radio este tânărul şi deja apreciatul violoncelist Ştefan Cazacu, care a fost distins cu numeroase premii la concursuri internaţionale.

În prima parte a serii, Ştefan Cazacu va interpreta Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră semnat de compozitorul britanic Edward Elgar. A doua parte a concertului de la Sala Radio aduce în faţa publicului Simfonia nr. 1 creată de Mahler.

Cariera dirijorului Hossein Pishkar este în ascensiune după câştigarea celor două competiţii Deutscher Dirigentenpreis şi Ernst-von-Schuch-Preis şi după debutul său în stagiunea 2018-2019 alături de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz şi Royal Danish Orchestra din Copenhaga. În Iran a dirijat Teheran Youth Orchestra şi Teheran Music School Orchestra.

Hossein Pishkar a fost asistent al lui Hermann Bäumer la Staatstheater Mainz, Sylvain Cambreling la Junge Deutsche Philharmonie, şi al celebrului dirijor Daniel Raiskin, participând şi la cursuri de măiestrie dirijorală susţinute de Riccardo Muti (2017) şi Sir Bernard Haitinik (2016). Hossein Pishkar a studiat dirijatul cu Rüdiger Bohn la Universitatea Robert Schumann precum şi compoziţia la Teheran. Este un bun cunoscător al muzicii persane, fiind un desăvârşit interpret al tarului, un instrument muzical specific culturii muzicale iraniene.

Născut în 1994, Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu şi a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Răzvan Suma. A participat în calitate de solist la Festivaluri importante în România, Olanda, Israel, Austria, Republica Moldova, Germania, Italia, Bulgaria şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru şi în compania unor mari artişti precum Valentin Gheorghiu sau Liviu Prunaru.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.