Francezii protestează de trei săptămâni

66

În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron i-a cerut duminică premierului Édouard Philippe să iniţieze discuţii cu liderii protestatarilor din mişcarea denumită „Vestele galbene”.

Francezii protestează de trei săptămâni, din cauza scumpirii carburanţilor şi scăderii nivelului de trai, iar în ultimele zile au solicitat şi demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Numai la Pariş aproape 400 de persoane au fost reţinute de poliţie, iar peste 100 au fost rănite. Manifestanţii au incendiat magazine, sedii de bănci şi maşini.

Demonstraţii au avut loc şi în alte mari oraşe franceze, cele mai violente fiind la Marsilia şi Toulouse, unde aproape 50 de poliţişti au fost răniţi. Francezii se declară şocaţi de actele de violenţă.

„Voi respecta întotdeauna pe cei care nu vor fi de acord şi voi asculta mereu opoziţia, dar niciodată nu voi accepta violenţele”, a spus preşedintele Emmanuel Macron, care se confruntă cu cea mai gravă criză a mandatului său prezidenţial.

Emmanuel Macron: „Nicio cauză nu poate fi justificată prin atacarea poliţiştilor, distrugerea magazinelor, incendierea clădirilor publice şi private, ameninţarea trecătorilor şi a jurnaliştilor sau vandalizarea Arcului de Triumf.Cei vinovaţi de aceste violenţe nu vor schimbare, nu vor îmbunătăţirea vieţii.Nu vor decât să provoace haoş nu fac decât să trădeze cauzele pe care spun că le apără, nu fac decât să manipuleze. Vor fi identificaţi şi aduşi în faţa justiţiei.”

Liderii mişcării „Vestele galbene” au anunţat că pregătesc noi proteste la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a determina Executivul să scadă taxele la benzină şi motorină.

foto RRA