Aradul – printre cele 15 orașe digitale selectate de Comisia Europeană

87

Primăria Municipiului Arad a prezentat stadiul de derulare a programului pilot  Provocarea orașelor digitale, în cadrul căruia orașul Arad a fost selectat, alături de alte 14 orașe din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a selectat, din țara noastră, Aradul și Iașiul, în cadrul proiectului orașelor digitale.  În 16 noiembrie 2018 a avut loc primul seminar de strategie digitală, în cadrul căruia Primăria Municipiului Arad, alături de actorii locali, au încercat să definească obiectivele operaționale ale viitoarei strategii.

„Am avut deja primele întâlniri de lucru și de evaluare. La acest moment avem un prim raport de evaluare a ceea ce înseamnă digitalizarea în Arad. În data de 4 decembrie 2018 vom participa la o dezbatere la Bruxelles, alături de celelalte 15 orașe selecționate, pentru a învăța și din experiența celorlalți. În 12 decembrie 2018 vom avea următoarea ședință de lucru la Arad, în urma căreia vom contura strategia de digitalizare a municipiului Arad. Vorbim despre digitalizarea administrației arădene, dar și, în sens larg, digitalizarea la nivel de municipiu. Putem spune că în iunie 2019, în Uniunea Europeană vor exista 15 orașe cu o astfel de strategie, printre care și orașul nostru. Comisia Europeană va urmări implementarea a ceea ce ne-am asumat în strategie. În analiza implementării digitalizării, creșterile sunt pe două direcții: una pe palier social, iar pe de altă parte, o creștere economică. Transformările prin digitalizare vor aduce beneficii în primul rând cetățeanului, dar per ansamblu vor fi benefice pe palier economic.”, a explicat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Laura Bocancios, manager de proiect, șef serviciu programe europene, din cadrul Primăriei Municipiului Arad, a accentuat componenta socială a acestui demers: “Doresc să subliniez faptul că acesta este un proiect al comunității, iar un oraș digital înseamnă promovarea dezvoltării economice și a bunăstării sociale.”