20 de ani cu Editura Casa Radio: cărţi şi hărţi sonore la Gaudeamus 2018

128

90 de ani de Radio România şi 20 de ani cu Editura Casa Radio. 20 de ani de restituiri: voci valoroase la microfon şi înregistrări de patrimoniu, montări radiofonice de excepţie, poveşti rostite cu har înainte de culcare, marea poezie în rostirea preţioasă a poetului, cărţi şi hărţi sonore, sonorul tradus în vizual, întâlniri peste timp între artişti şi actori, între poeţi şi critici literari contemporani, înregistrări muzicale care au făcut istorie pe scenă, înregistrări noi pentru o fonotecă de mâine. Aşa am putea rezuma, în câteva cuvinte, primii douăzeci de ani de viaţă ai Editurii Casa Radio, o editură care este atentă la activitatea Radioului public, a arhivelor sale scrise şi sonore. O editură orientată deopotrivă către trecutul şi viitorul patrimoniului radiofonic.

Editura Casa Radio vă aşteaptă la cea de-a XXV-a ediţie a Târgului Internaţional de carte Gaudeamus, în perioada 14-18 noiembrie, la standul Radio România (Pavilionul Central Romexpo). Am pregătit pentru ascultătorii şi cititorii noştri alături de noi titluri în colecţiile consacrate ale editurii, o apariţie hors collection, precum şi o ediţie aniversară de poezie.

În Colecţia Biblioteca de Poezie Românească vă propunem o apariţie (carte+CD) în premieră semnată de Ileana Mălăncioiu, Undeva deasupra, ilustrată de Tudor Jebeleanu şi prefaţată de criticul literar Eugen Negrici. În aceeaşi colecţie vă invităm la reîntâlnirea cu Nichita Stănescu, în noua apariţie, care porneşte de la un bestseller al editurii. Este vorba despre o carte şi 2 CD-uri ce conţin poeme rostite la Radio, alături de tablete şi convorbiri radiofonice semnate de Nichita Stănescu: Cartea vorbită. Vă invităm şi la un triplu CD, ediţie aniversară Bacovia / Blaga / Botta – poeme rostite la Radio, înregistrări istorice din arhivele Radio România (1954-1973) – prezentată de Bogdan Ghiu (Mesajele secrete ale poeţilor), cu analize semnate de Simona Popescu, Dinu Flămând şi Bogdan-Alexandru Stănescu.

În Colecţia Teatru la microfon vă invităm să ascultaţi şi să citiţi o carte cu CD absolut specială, care porneşte de la Urmuz, acest „premergător al revoltei literare universale”, cum îl numeşte Eugen Ionesco: Şambelan la viezuri, o „fantezie radiofonică” semnată de Puşa Roth după urmuzienele Pagini bizare. O ediţie ilustrată de Daniel Ivaşcu.

În Colecţia Radio-Prichindel vă invităm să ascultaţi, să citiţi şi să desenaţi, alături de Lebedele lui H.C. Andersen, Spărgătorul de nuci de E.T.A. Hoffmann, Familia Chiţ-Chiţ de Ion Pas. Dacă primele două titluri sunt ilustrate de Carmen Acsinte, şoriceii Chiţ-Chiţ şi cântecele lor celebre sunt semnate grafic de Alexandru Ciubotariu.

În Colecţia Noapte bună, copii! vă propunem o săptămână de poveşti rostite seara de Sandu Sticlaru: şapte seri cu Amintiri din copilărie de Ion Creangă, un audiobook şi un glosar de regionalisme pentru publicul contemporan.

Titlu nou în colecţia Ora veselăLa microfon… Vasile Tomazian. Momente vesele din emisiunea La microfon satira şi umorul, 1959-1966, cu studiu critic semnat de Florin Iaru.

Hors collection vă propunem o apariţie cu totul ieşită din comun, o creaţie semnată de Alexandru Ciubotariu: Luceafărul în bandă desenată. O carte-obiect originală, însoţită de un CD cu trei rostiri ale poemului: una din Fonoteca Radio, alte două realizate cu ocazia acestei apariţii (George Vraca, Ion Caramitru şi Ada Condeescu).

Ne auzim şi ne vedem la Gaudeamus! După cum ştiţi, la Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte… Detalii despre fiecare titlu pe www.edituracasaradio.ro