Ce este oboe d’amore? Aflăm în concertul de la Sala Radio

83

Aţi ascultat vreodată cum sună oboe d’amore? Instrument de suflat din familia oboiului, acest instrument deosebit cu ton cald a fost inventat în sec. XVIII şi folosit de Bach în mai multe creaţii ale sale. Spre finalul secolului, oboe d`amore a început să fie mai rar utilizat şi timp de aproximativ 100 de ani a căzut în uitare, până când mari compozitori precum Richard Strauss, Claude Debussy sau Maurice Ravel au readus pe scenă deosebitul instrument.

Miercuri, 31 octombrie (ora 19:00), la Sala Radio, veţi avea şansa de a asculta live acest instrument special, foarte rar folosit astăzi ca solist în concerte. În interpretarea muzicianului Haáz Bence, prim oboist al Filarmonicii Transilvania’ din Cluj-Napoca, alături de Orchestra de Cameră Radio şi sub bagheta dirijorului József Horváth, veţi aprecia Concertul în La major pentru oboe d’amore şi orchestră de coarde, ce poartă semnătura lui Bach.

Programul serii de la Sala Radio mai cuprinde şi Simfonia nr. 94 în Sol major – Surpriza, compoziţie ce aparţine lui Haydn. Compozitorul austriac este considerat adesea părintele simfoniei, a semnat 106 simfonii, şi a fost apreciat în mod special pentru umorul său în muzică.

Seara de la Sala Radio propune şi întâlnirea cu lucrarea unui compozitor român al cărui nume s-a legat de instituţiile muzicale din Cluj-Napoca, instituţii în fruntea cărora s-a aflat (Conservatorul G. Dima şi Filarmonica de Stat Transilvania), Sigismund ToduţăDivertisment pentru orchestră de coarde.

József Horváth este dirijor al Operei Maghiare şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, iar repertoriul său cuprinde peste 40 de opere şi sute de lucrări simfonice. Ca dirijor invitat, a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Operele Naţionale Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Budapesta şi Opera Braşov. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor.

După studii de specialitate la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, Haáz Bence a absolvit în 2010 studiile aprofundate la Universitatea de Muzică din Freiburg, Germania. A fost prim oboist al Orchestrei Philharmonie der Nationen în stagiunea 2009-2010, iar din 2011 al Orchestrei Române de Tineret. Din 2006 este prim oboistul Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. Colaborează cu Filarmonica George Enescu din 2016, iar din 2017 şi cu cele mai importante orchestre din Ungaria.

În calitate de solist, a colaborat cu orchestrele simfonice din ţară la Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. A susţinut numeroase recitaluri cu pian şi cu diferite formaţii camerale, unde a interpretat şi la oboe d’amore şi la corn englez.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.