[FOTO] Draga Olteanu-Matei împlineşte 87 de ani!

505

Despre marii actori români cu dragoste… astăzi, Draga Olteanu Matei împlineşte 87 de ani.
Draga noastră Draga a văzut lumina zilei pe 24 octombrie 1933, în București.

Despre numele său artista a declarat peste ani: „Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Draga, să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”

Destinul său a fost pentru a ne bucura sufletele, pentru a ne face să uităm şi să ne reamintim, să uităm de cenuşiul unei vieţi anoste mai ales în perioada regimului comunist şi să ne reamintim că ne-am născut într-o limbă care, frumos meşteşugită de artişti înseamnă o bucurie de a trăi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa “Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: “Coana Chirita” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), “Gaițele” de Kiritescu (1977), “Căruța cu paie” de Mircea Ștefănescu, “Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, “Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, “Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, “Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în “Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în “Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

“Dacă vrei să înveţi ceva şi te interesează ca drumul tău să fie frumos şi curat în viaţă şi bun eşti atent la tot ce te înconjoară”

A făcut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic “Nea Mărin miliardar”.

Draga Olteanu Matei îşi aminteste de colaborarea cu nemuritorul Amza Pellea, astfel: “Amza a făcut un personaj naţional. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult şi mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza şi îi spuneam că aş fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine.Cel mai apropiat prieten al meu a fost Amza Pellea, am fost prieteni ca doi bărbaţi ”.

Ca un fel de de mărturisire de suflet, Draga Olteanu-Matei îşi aminteşte:

„Marile noastre exemple au fost uriaşii actori de dinaintea noastră, mentorii noştri care nu numai că susţineau nemijlocit spiritualitatea românească, dar prin talent şi interpretare depăşeau cele mai proeminente figuri ale actorilor de talie internaţională. Eu am avut profesori foarte mari: Mihai Popescu, Tudorel Popa, maestrul Şahighian, realmente un om de teatru, nu un simplu regizor. Dar am apucat în teatru parteneri ca regretatul Finţi, Costache Antoniu, Ion Finteşteanu, Calboreanu, Elvira Godeanu, Ştefan Ciubotăraşu, vai, nu mai spun de Emil Botta, pentru care am stat un turneu întreg lângă arlechin doar să-l văd. Dacă vrei să înveţi ceva şi te interesează ca drumul tău să fie frumos şi curat în viaţă şi bun eşti atent la tot ce te înconjoară. Te orientezi după oamenii care au realizat ceva în viaţă, care fac ceva pentru semenii lor”.

Draga Olteanu-Matei s-a remarcat ca o mare actriță de comedie, a jucat pe scena Teatrului Național București, în numeroase filme și la televiziune.

Reprezentantă a Generației de Aur a teatrului românesc, Draga Olteanu-Matei are un palmares foarte bogat, jucând în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri în Televiziune. A avut numeroase roluri în Teatrul Naţional Radiofonic, cum sunt cele din „Hagi Tudose”, „Întâlnire cu Vasile Alecsandri”, „Milionarul”, „Momente şi schiţe”, „Muşcata din fereastră” sau „Visul unei nopţi de iarnă”.

„N-am jucat niciodată pentru premii, pentru competiţie, ci pentru că mi-a plăcut şi mi-a dat Dumnezeu talentul, fără falsă modestie”.

După pensionarea sa din Teatrul National din Bucureşti, în anul 1992, se retrage pe meleagurile natale, la Piatra Neamţ, în orașul copilăriei sale, unde înfiinţează o Companie teatrală de amatori ” Teatrul Vostru” despre  care afirma: ” Acest teatru pentru amatori este sufletul meu” .

“Da, las ceva în urma mea… Am făcut-o cu toată inima şi le mulţumesc tuturor celor care m-au primit în casele lor”

Deasemenea, Draga Olteanu-Matei a lansat audio-book-ul “Golitatea înconjură, iar foamea dă de-a dreptul”, ce cuprinde rețete în versuri și în proză culese, scrise și povestite de îndrăgita actriță. La evenimentul inaugarării cărţii au luat parte nume mari ale teatrului și cinematografiei, prieteni dragi ai actriței, care au ținut să îi fie alături și să deguste din celebrele pârjoale, gătite chiar de Draga. Printre invitați s-au numărat Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Rodica Mandache, Ion Lucian, Iurie Darie, însoțit de Anca Pandrea, Mitică Popescu, Monica Davidescu, Sanda Marin, Ion Cojan, Valentin Uritescu, Ileana Stana Ionescu și Mircea Albulescu..

„Există oameni deştepţi şi oameni tâmpiţi. Oamenii deştepţi se înţeleg bine între ei până la bătrâneţe, îşi descoperă unul altuia motive de admiraţie, lucrurile se încheagă în aşa manieră încât unul fără celălalt nu poate să facă nimic. Asta e dragostea profundă care începe din tinereţe cu atracţia fizică şi se continuă cu iubirea. Ajungi să îl iubeşti pe celălalt cu toată fiinţa ta, respiri odată cu el, plângi odată cu el, râzi odată cu el… Aşa a fost viaţa noastră. Da, las ceva în urma mea… Am făcut-o cu toată inima şi le mulţumesc tuturor celor care m-au primit în casele lor”, mărturiseşte cu emoţie aniversata noastră.

Astăzi Draga Olteanu-Matei a împlinit 87 de ani!

La mulţi ani, Draga noastră Draga! Laudatio!

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
În data de 23 octombrie 2014, intr-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație inmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. Dupa eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș. Printre personalitățile care au mai fost decorate s-au aflat Tamara Buciuceanu și Stelian Tănase, președintele-director general al Televiziunii Române, care au primit Ordinul Coroana României în grad de Ofițer, și interpretele de muzică populară Sofia Vicoveanca și Maria Ciobanu, cărora le-au fost înmânate însemnele Ordinului Coroana României în grad de Caval.
Premiul TVR și PTWB pentru Cea mai iubită actriță – 2003
Premiul UNITER pentru întreaga activitate – 2004
Premiul de Excelență al Revistei VIP – 2005
Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ pe 27 septembrie/2007
Premiul Constantin Tănase (Israel)
Premiul pentru ecranizare pentru copii (Moscova)
Premiul Gopo pentru întreaga activitate – 2010
Premiul UCR pentru Faimosul Paparazzo

sursa-cinemagia