Klaus Iohannis va vorbi astăzi în Parlamentul European de la Strasbourg

62

Preşedintele Klaus Iohannis se adresează astăzi, în premieră, Parlamentului European, pentru a prezenta concepţia României despre viitorul Uniunii Europene. Este pentru prima dată când şeful statului rosteşte un discurs de la tribuna Parlamentului European, iar participarea la acest eveniment are loc în contextul seriei de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitaţi liderii statelor membre.

Şeful statului va avea apoi o întâlnire de lucru cu preşedinţii Parlamentului şi Comisiei Europene, cu reprezentantul preşedinţiei austriece a Consiliului Uniunii şi cu liderii grupurilor parlamentare.

Deputaţii europeni vor vota în cadrul acestei sesiuni plenare asupra măsurilor de reducere a poluării marine cu materiale de plastic care afectează viaţa marină şi prezintă riscuri pentru sănătatea umană. Această propunere include interzicerea unor produse de plastic de unică folosinţă precum farfuriile, paiele şi tacâmurile pentru care există deja alternative. Tot astăzi va avea loc votul asupra noilor norme privind calitatea apei potabile care urmăresc poluanţilor şi încurajarea folosirii apei de la robinet.

Eurodeputaţii vor mai adopta poziţia de negociere a Parlamentului cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019 şi se va propune alocarea mai multor fonduri pentru sprijinirea tinerilor, programelor de cercetare şi infrastructură. Deputaţii europeni vor mai vota asupra consolidării sistemului de informaţii Schengen în vederea luptei împotriva terorismului, a criminalităţii transfrontaliere şi a migraţiei ilegale.

Totodată, urmează să voteze pentru reducerea utilizării antibioticelor în ferme pentru a elimina bacteriile rezistente la medicamente din alimentele umane.

sursa RRA