[UPDATE][FOTO] Înainte de intrarea în Postul Crăciunului, maghiarii din Banatul de Munte au sărbătorit Balul Strugurilor

891

O nouă ediţie a Balului Strugurilor – una din cele mai îndrăgite manifestări ale etnicilor maghiari din Banatul montan, cu o tradiţie de peste 100 de ani, s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Reşiţa.

Câteva sute de persoane de toate etniile aşteaptă la fiecare început de octombrie nu doar venirea toamnei, ci în special culesul strugurilor. Etnia maghiară din municipiul de pe Bârzava continuă astfel tradiţia balului strugurilor reinventată în urmă cu peste patru decenii pe aceste meleaguri.

Evenimentul s-a consumat, în seara zilei de sâmbătă, 27 octombrie de la ora 19.00 la cantina socială a Primăriei Reşiţa situată în zona Poliţie a oraşului.

Ladislau Kun – preşedintele Asociaţiei culturale Platanus a declarat pentru Radio Reşiţa că, acest eveniment are loc peste tot în comunităţile maghiare din România, înainte de intrarea în Postul Crăciunului şi la vremea culesului în vii, a presatului mustului şi a stoarcerii vinului.

“Balul strugurilor este specific etniei maghiare şi se ţine tot timpul înaintea Postului Crăciunului. Au fost foarte mulţi participanţi care, s-au bucurat de muzica formaţiei din Tormac care au cântat şi în ungureşte şi în româneşte şi în nemţeşte. În cadrul programului, formaţia corală “Ghiocelul” a Asociaţiei Platanus l-a sărbătorit pe dirijorul corului, preotul Ciubotaru Simion care împlineşte azi (n.r. 28 octombrie) o frumoasă vârstă. Atmosfera a fost foarte plăcută mai ales că cei din etnia maghiară erau minoritari şi aici, asta înseamnă că suntem apreciaţi în Banatul montan şi toţi cei care au participat la bal au fost foarte mulţumiţi”.

Atmosfera muzicală a fost întreţinută de formaţia Kelle Zoltan din Tormac, judeţul Timiş.

Cum s-au distrat cărăşenii, o spun chiar ei:

“… la tinereţea mea, mă simt bine când sunt în mijlocul comunităţilor din Reşiţa. Suntem tineri la suflet, ne distrăm nemaipomenit, şi dorim la toată lumea să se simtă cum ne simţim noi. Este o seară minunată, o muzică excepţională sunt foarte fericită şi încântată că am venit. Este aşa de frumos încât nu ne putem simţi decât foarte bine. Întotdeauna mi-a plăcut muzica, iubesc toţi oamenii, indiferent de culoare. Maghiarii ştiu să se distreze…”. 

Evenimentul s-a desfăşurat pentru că a fost organizat din timp, însă în ajunul balului directorul Asociaţiei maghiarilor din Caraş-Severin, Janos Ioan Toth, importantă figură culturală a etnicilor maghiari din Reşiţa şi întreg Banatul de Munte, răpus de boală, a plecat la cele veşnice. Dumnezeu Să-l aibă în paza Sa!

(Hardy Cvoica)