Zi istorică pentru comunitatea din Mehadia la sfințirea Bisericii Ortodoxe, după 110 ani!

1158

Enoriașii Parohiei Ortodoxe Mehadia din Protopopiatul Băile Herculane au trăit astăzi o zi istorică, prin târnosirea Bisericii cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae și Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul și sfințirea catapeteasmei și picturilor din interiorul lăcașului de cult, slujba religioasă fiind săvârșită de Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Biserica din Mehadia a fost construită în anul 1780 din contribuția tuturor credincioșilor și a fost sfințită de episcopul Vichentie Popovici al Vârșețului la 20 iulie 1781, pentru ca în anul 1788 să fie arsă de turci, eveniment descris și de preotul Coriolan Buracu. Biserica a fost renovată în anul 1794 și sfințită la 6 mai 1796 de eicopul Iosif de Șacabent. Un puternic cutremur de pământ a dîrâmat biserica la 23 ianuarie 1838, însă a fost rezidită până la 20 iulie 1908, când a fost sfințită pentru ultima dată. Pictarea interiorului a început în anul 2013, în tehnică frescă, de pictorii Bogdan și Alexandru Stanciu din Videle, lucrarea fiind desăvârșită în luna august a acestui an. O particularitate a lucrării este faptul că iconostasul a fost pictat în întregime și s-a urmărit respectarea canoanelor legate de modalitatea de desfășurare a întregii picturi bisericești.

Manifestările au început cu binecuvântarea și sfințirea Bisericii Ortodoxe, dar și cu slujba de pomenire săvârșită de Prea Sfințitul Lucian la mormintele celor doi mari eroi ai Mehadiei – protopopul Nicolae Stoica de Hațeg și Generalul Nicolae Cena – care își dorm somnul de veci chiar în avlia Bisericii din comună! Manifestările religioase au continuat în interiorul Bisericii cu slujba de sfințire a catapeteasmei și picturilor care au fost realizate în ultimii cinci ani cu aportul comunității locale, iar după săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, Prea Sfințitul Lucian a înmânat o serie de distincții bisericești celor care s-au remarcat pentru treburile bisericești, ctitorilor și binefăcătorilor Bisericii Ortodoxe din Mehadia. De asemenea, într-o ceremonie solemnă, Prea Cucernicul părinte Ciprian Danci Zărescu – parohul Bisericii din Mehadia a fost avansat în gradul de iconom stavrofor de Prea Sfințitul Lucian.

La sfârșitul manifestării, Prea Sfințitul Lucian – Episcopul Caransebeșului ne-a declarat :

Ce reprezintă acest eveniment istoric pentru comunitatea din Mehadia, ne spune Prea Cucernicul părinte Ciprian Danci Zărescu – parohul Bisericii Ortodoxe Mehadia :

Tot cu prilejul sărbătorii de astăzi, a fost lansat și o micro monografie a Parohiei Ortodoxe Mehadia, care cuprinde istoricul bisericii parohiale, vizitele canonice în Mehadia, protopopii Mehadiei, cimitirul ortodox din Mehadia, precum și un tabel cu credincioșii donatori pentru refacerea picturii bisericești.

Paul-Sever SMADU