[FOTO] 18 octombrie, ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane

278

Din 2006, 18 Octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane.

În vestul țării, Centrul Regional Timișoara Impotriva Traficului de Persoane, împreună cu AIDRom Timișoara și Fundația Missio Link International Timișoara și-au propus derularea unui proiect menit să marcheze Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane – 18 octombrie, sub sloganul „ Ai carte, ai parte… de LIBERTATE!”.

Desemnarea datei de 18 octombrie ca Zi Europeană de luptă împotriva traficului de persoane este un pas important întreprins de către Comisia Europeană în anul 2007 pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane, urmărindu-se creșterea gradului de conștientizare a populației asupra acestui fenomen.

Marcarea Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane este un exerciţiu de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen.

În acest sens la Reşiţa a avut loc, în această săptămână, o sesiune de informare şi prevenire în rândul elevilor, în incinta librăriei Semn de Carte. Totodată, în Centrul Civic a fost organizat  Marşul Libertăţii.

16.10.2018- Resita

Publicată de Crtm Anitp pe Miercuri, 17 octombrie 2018

Acţiunile se vor muta astăzi în Timişoara. Vor fi sesiuni de informare şi prevenire în rândul elevilor, în incinta librăriei La Două Bufniţe, iar între orele 15.30 – 17.00, va fi organizat Marşul Libertăţii pe traseul Gara de Nord – Bulvevardul Republicii – Piata Operei, cu sprijinul voluntarilor, a declarat pentru Radio Reșița, Flavius Iloni Loga, reprezentant al AIDRom Timișoara.

Mâine va avea loc o întâlnire a echipei antitrafic de la nivelul judeţului Timiş, pentru marcarea cooperării interinstituționale şi a rezultatelor obţinute, la sediul AIDRom Timișoara.

Flavius Iloni Loga este invitat astăzi în emisiunea Oameni MAI aproape de tine, difuzată la ora 14.15.

Traficul de persoane este sclavia zilelor noastre. Deşi legal sclavia a fost abolită în secolul XIX, estimările spun că sunt mai mulți oameni în sclavie astăzi decât au fost vreodată în istorie. Traficul de persoane are loc în toată lumea, iar Europa nu este ferită. Mii de persoane sunt exploatate anual în diferite forme.

La momentul actual, este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută.

Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forţată. Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerşetorie, la comiterea de fapte ilegale şi altele.

Majoritate victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul Europei, din ţările unde oamenii au mai puţine opţiuni în ce priveşte cariera, unde populaţia este foarte tentată în a-şi găsi un loc de muncă în afara ţării şi copiii sunt mai greu de crescut şi astfel, mai neglijaţi.

Din cifrele Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, cât şi din experienţa organizaţiilor ce luptă împotriva traficului de persoane, se pare că toată lumea riscă să fie traficată, indiferent de provenienţă, domiciliu, etnie, vârstă, situaţie materială sau educaţie.

Majoritatea victimelor sunt recrutate de persoane apropiate, cunoştinţe sau vecini. De asemenea, cele mai multe victime provin din familii biparentale, existând un număr important de victime traficate de partenerii de viaţă.